Meer ruimte voor nieuwe spelers op Amsterdams water

Omdat de huidige marktordening van bedrijfsmatig passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten niet goed functioneert had het College SEO Economisch onderzoek om advies gevraagd.

Omdat de huidige marktordening van bedrijfsmatig passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten niet goed functioneert had het College SEO Economisch onderzoek om advies gevraagd. Het huidige vergunningensysteem laat nauwelijks nieuwkomers toe en werkt illegale vaart in de hand. Tevens worden rederijen niet geprikkeld te innoveren en te vergroenen.  Ook wordt de ruimte op de grachten – mede door botenbezitters van buiten Amsterdam- steeds schaarser waardoor Amsterdammer vaak geen ligplaats meer kunnen vinden voor hun bootje.

Door het uitgeven van nieuwe vergunningen aan rederijen met duurzame vaartuigen, het loskoppelen van exploitatie –en ligplaatsvergunningen en de uitgifte van postcode gebonden jaarvignetten voor particulieren hoopt de VVD de huidige impasse op het water te doorbreken. De VVD-voorstellen op dit vlak zijn tijdens de raadsvergadering aangenomen. Begin 2013 vergadert de gemeeneraad over de nieuwe marktordening.