VVD, GL: voorrang coffeeshops 1012 bij vrijkomende locatie

VVD en GroenLinks in de Amsterdamse Gemeenteraad willen dat de coffeeshops die vanwege het 1012-beleid moeten sluiten voorrang krijgen om zich te vestigen als er een coffeeshoplocatie elders in de stad beschikbaar komt. Dat is in de praktijk met name het geval als de burgemeester een andere coffeeshop om redenen van openbare orde en veiligheid sluit.

VVD en GroenLinks in de Amsterdamse Gemeenteraad willen dat de coffeeshops die vanwege het 1012-beleid moeten sluiten voorrang krijgen om zich te vestigen als er een coffeeshoplocatie elders in de stad beschikbaar komt. Dat is in de praktijk met name het geval als de burgemeester een andere coffeeshop om redenen van openbare orde en veiligheid sluit. VVD en GL hebben vandaag een initiatiefvoorstel ingediend om dit te realiseren.

Door het tekortschieten van strafrechtelijke middelen om de criminaliteit te doorbreken, berust de aanpak van 1012 in het bijzonder op een ruimtelijke aanpak. Een van de maatregelen is het verminderen van het aantal coffeeshops in het gebied. Van 26 coffeeshops in het 1012-gebied wordt de gedoogverklaring de komende jaren ingetrokken. Dat betekent dat het voor de eigenaren van deze coffeeshops niet langer op die locatie is toegestaan een coffeeshop te hebben.

Tegelijkertijd komen ook regelmatig bestaande coffeeshoplocaties beschikbaar omdat deze in het kader van de openbare orde worden gesloten. GL en VVD willen dat burgemeester Van der Laan deze locaties actief onder de aandacht brengt van coffeeshophouders waarvan de gedoogverklaring niet wordt verlengd. VVD-gemeenteraadslid Marijn Ornstein: “De burgemeester kan daarmee op een positieve manier de gevolgen van het 1012-project voor deze ondernemers verzachten, zonder dat bewoners en ondernemers in hun buurt te kampen krijgen met extra overlast omdat er extra coffeeshops worden gevestigd.”

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks (Marieke van Doorninck) en VVD (Marijn Ornstein en Daniel van der Ree) sluit goed aan bij een eerdere motie over de verplaatsing van coffeeshops. Beide partijen willen dat coffeeshops in het Wallengebied die gedwongen zijn hun exploitatie te staken vanwege het ruimtelijke beleid over de stad worden verspreid. Door ze nu voorrang te geven bij vrijkomende locaties krijgt dit concreet vorm.