Uitloting 500 kleuters basisonderwijs onacceptabel

‘Meer dan 500 kleuters uitgeloot’, kopte Het Parool afgelopen zaterdag. In alle stadsdelen behalve Zuidoost overschrijdt het aantal inschrijvingen de beschikbare plaatsen op Amsterdamse basisscholen.

‘Meer dan 500 kleuters uitgeloot’, kopte Het Parool afgelopen zaterdag. In alle stadsdelen behalve Zuidoost overschrijdt het aantal inschrijvingen de beschikbare plaatsen op Amsterdamse basisscholen. Naar schatting ligt het percentage kinderen dat wordt uitgeloot tussen de 10 en 20 procent. In stadsdeel West ligt dit percentage op 18 procent. In stadsdeel Zuid worden tijdelijke lokalen ingericht en op de lange termijn staan nieuwbouw en een dependance gepland. Roeland Rengelink, portefeuillehouder onderwijs in Centrum, verklaarde verrast te zijn door de veel hogere aanmelding van kleuters. Momenteel werkt een aantal stadsdelen met centrale registratie en plaatsing van leerlingen; in het schooljaar 2014-2015 zal de stad Amsterdam starten met centrale registratie en plaatsing.

VVD Amsterdam is een groot voorstander van vrije schoolkeuze en voldoende capaciteit is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde. Daarom heeft de VVD via het initiatiefvoorstel “Amsterdam is toe aan één toelatingsbeleid in het basisonderwijs” expliciet gepleit voor een zekere overmaat (zeg 10%) en voor het toestaan van uitbreiden van scholen waar meer vraag is dan aanbod. De recente berichtgeving over dit onderwerp in o.a. Het Parool en de berichten die hierover bij de VVD binnenkomen maken dat Werner Toonk naast het initiatiefvoorstel onderstaande schriftelijke vragen stelt.

  1. Is het college op de hoogte van de capaciteitsproblemen binnen het primair onderwijs waarbij ouders worden belemmerd om hun kind naar de school van hun voorkeur te laten gaan én waarbij in sommige buurten het totale aantal kindplaatsen in absolute zin te klein is?
  2. Is het College in overleg met de stadsdelen over het capaciteitsprobleem van het Amsterdamse basisonderwijs? Wat zijn de – voorlopige- uitkomsten van dit overleg?
  3. Welk deel van de scholen die kampen met overinschrijving heeft een voorschool? Hoeveel van desbetreffende kinderen heeft een VVE-indicatie?
  4. Hoe verklaart het College in het kader van de instroomprognoses en geboortecijfers dat een stadsdeel totaal verrast kan zijn door de hogere aanmelding van kleuters op de basisscholen?
  5. Wat zijn volgens het College zowel korte als lange termijnoplossingen voor het capaciteitsprobleem van het Amsterdamse basisonderwijs? En hoe past uitbreiding van bestaande populaire scholen hierbinnen ? Gaarne een motivering.
  6. Kan de wethouder aangeven welke criteria bij de geplande centrale inschrijving voor het Amsterdamse basisonderwijs zullen worden gebruikt?  In hoeverre zullen deze verschillen van de criteria die momenteel door de stadsdelen worden gehanteerd?

Klik hier voor het initiatiefvoorstel 'Amsterdam is toe aan één toelatingsbeleid'