Dankzij VVD geen woonboten bij Designstrip

Reeds in 2012 pleitte de VVD-gemeenteraadsfractie in 'De Toekomst van IJburg' voor het tegenhouden van ligplaatsen voor woonboten bij waardevolle, economische initiatieven zoals de Designstrip. Op 5 februari stond de verplaatsing van de 11 woonboten Diemerzeedijk op de agenda van de Stadsdeelraad in Oost.

Reeds in 2012 pleitte de VVD-gemeenteraadsfractie in het voorstel 'De Toekomst van IJburg' voor het tegenhouden van het creëren van ligplaatsen voor woonboten bij waardevolle, economische initiatieven zoals de Designstrip. Op 5 februari stond de verplaatsing van de 11 woonboten Diemerzeedijk op de agenda van de Stadsdeelraad in Oost. Woonboten hebben daar al meer dan 20 jaar met een gedoogschikking aan de Diemerzeedijk gelegen. Echter, met het nieuw vast te stellen bestemmingsplan is geen ruimte voor de woonboten en hieruit volgt dat ze daar weg moeten. Brandende vraag luidt aldus: wat te doen met die woonboten? VVD fractielid Marcel Mokveld is helder: “De boten moeten weg, we kunnen ze faciliteren door ze andere, bestaande ligplaatsen, aan te bieden maar daarmee houdt het op.”

In dit dossier is in een eerder stadium gesproken over verplaatsing van de woonboten naar IJburg. Om deze slepende kwestie eindelijk een keer te beëindigen heeft het Dagelijks Bestuur een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Daaruit kwamen 5 oplossingen bovendrijven. Onder andere het aanbieden van nieuwe ligplaatsen op IJburg. Hier zou 1,3 miljoen euro gemeenschapsgeld mee gemoeid zijn! Dit is voor de VVD totaal onaanvaardbaar. Tevens is het een feit dat bewoners en ondernemers in IJburg (te weten Cas Oorthuyskade en de Designstrip) echt niet zitten te wachten op deze woonboten.

Wat betreft de VVD was slechts één optie reëel; het aanbieden van bestaande ligplaatsen al dan niet op IJburg. Wij hebben een amendement ingediend en daarin verzocht alle andere opties te schrappen. Ook Meerbelangen en SP dienden amendementen in. Geen van de amendementen had de meerderheid. Op initiatief van de VVD zijn de amendementen samengevoegd waardoor de opties Cas Oorthuyskade en Pedro de Medinalaan geschrapt konden worden. Met steun van D’66 is het amendement aangenomen.

Het Dagelijks Bestuur moet nu met de woonbootbewoners aan tafel. Bewoners en ondernemers van de Cas Oorthuyskade en de Designstrip kunnen, dankzij ons initiatief, opgelucht adem halen. Het is nu te hopen dat eventuele hoge kosten die gepaard gaan in deze kwestie niet verhaald worden op de belastingbetaler. Hier zal de VVD uiteraard voor blijven strijden.

Klik hier voor het voorstel 'De toekomst van IJburg'.