VVD houdt rug recht in discussie rondvaartboten

De Amsterdamse Gemeenteraad discussieerde woensdag over het wel of niet toekennen van extra vergunningen in 2013 aan nieuwe spelers in de rondvaartbranche.

De Amsterdamse Gemeenteraad discussieerde woensdag over het wel of niet toekennen van extra vergunningen in 2013 aan nieuwe spelers in de rondvaartbranche.

VVD Amsterdam vindt dat niet langer gewacht kan worden met de uitgifte van nieuwe vergunningen. De markt zit al sinds 2006 - toen voor het laatst een formele vergunningenronde plaatsvond- op slot. In Amsterdam geldt een zogenoemd volumebeleid, dit is voor de VVD een doorn in het oog. Het huidige beleid houdt de prijs voor rondvaarten kunstmatig hoog en stimuleert de spelers op de markt niet om te innoveren.

Ondanks diverse oproepen van het raadslid Maurice Piek weigerde het College van B&W het gewraakte volumebeleid over boord te zetten. In december nog steunde een ruime raadsmeerderheid zijn voorstel om nog dit voorjaar een nieuwe vergunningenronde te organiseren. Wethouder Gehrels heeft toegezegd de markt vanaf 2014 "meer open te gooien", maar dat is volgens Piek te laat: "Er is een groot aantal ondernemers dat investeringen heeft gedaan en zij willen liever vandaag dan morgen starten. Bij enkelen van hen staat het water aan de lippen. Als het dit jaar niet gebeurt, dan hoeft het niet meer. Het verdient lof dat ondernemers in deze tijd hun nek uit willen steken. Dat moeten we stimuleren en niet tegenwerken." Meer marktwerking op het water is volgens Piek een uiterst belangrijk: "Er is nu een handje vol ondernemers die alle vergunningen voor de rondvaart in handen hebben. Dat is geen frisse zaak."

Omdat de situatie voor veel ondernemers zo hachelijk is, heeft de VVD de uitzonderlijke stap genomen om een motie van Red Amsterdam waarin de wethouder werd opgeroepen om vooruitlopend op de in 2014 geplande hervormingen reeds in het – voor velen cruciale- vaarseizoen 2013 tijdelijke vergunningen uit te geven, mede te ondertekenen. Helaas heeft deze motie het ondanks de steun van VVD en SP niet gehaald. Een door de VVD ondertekende GroenLinks motie waarmee de deur op een kier wordt gehouden voor een extra vergunningsronde voor innovatieve en/of milieuvriendelijke ondernemers heeft het wel gehaald.