VVD maakt zich zorgen over financiële situatie N.V. Stadsgoed

Dit weekend verscheen in het Parool een artikel waaruit zou blijken dat de financiële positie van N.V. Stadsgoed zeer slecht is. De waarde van het vastgoed is mogelijk niet toereikend om de schulden af te dekken.

Dit weekend verscheen in het Parool een artikel waaruit zou blijken dat de financiële positie van N.V. Stadsgoed zeer slecht is. De waarde van het vastgoed is mogelijk niet toereikend om de schulden af te dekken. Marijn Ornstein, woordvoerder Coalitieproject 1012 en Marianne Poot, woordvoerder Financiën willen weten wat dit betekent voor het project 1012 en wat het financiële risico is voor de gemeente. Zij stelden de volgende schriftelijke vragen hierover: 

  1. Heeft het College kennis genomen van het artikel in het Parool d.d. 9 maart 2013?
  2. Wat is het oordeel van het College ten aanzien van de berichten over de zorgelijke financiële situatie van N.V. Stadsgoed? 
  3. Wat is het effect van het verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) op Stadsgenoot voor N.V. Stadsgoed, de activiteiten van N.V. Stadsgoed in het Coalitieproject 1012 en voor de Gemeente Amsterdam gegeven de leningen die uitstaan bij N.V. Stadsgoed?
  4. In het artikel wordt de waarderingsmethodiek van het onroerend goed van N.V. Stadsgoed ter discussie gesteld. Wat is de waarderingsmethodiek die toegepast zou moeten worden?
  5. Wat is de werkelijke boekwaarde van het vastgoed van N.V. Stadsgoed volgens een op dit moment door de banken geaccepteerde waarderingsmethode? Graag ook deze methode toevoegen.
  6. Klopt de berichtgeving in het Parool dat de dochteronderneming van N.V. Stadsgoed, Stadsgoed Monumenten B.V., haar schuld bij N.V. Stadsgoed niet kan terugbetalen? Wat betekent dit voor financiële positie en continuïteit van N.V. Stadsgoed?
  7. Wat is de consequentie van de huidige financiële situatie van N.V. Stadsgoed  voor het Coalitieproject 1012? Voor een NV Wallen, 1012 Inc. of soortgelijk vehikel of  ontwikkelingsmaatschappij en beheersmodel?
  8. In het artikel staat dat de totstandkoming van een NV Wallen, 1012 Inc. of soortgelijk vehikel of  ontwikkelingsmaatschappij en beheersmodel een stille dood lijkt te sterven. Komt dit overeen met het beeld van het College? Kunt u dit toelichten?
  9. Hoe groot schat het College het risico in dat N.V. Stadsgoed bezwijkt en is het College hierover met N.V. Stadsgoed in gesprek of in gesprek geweest? Zijn er, voor zover u weet, andere partijen in gesprek of in gesprek geweest met N.V. Stadsgoed om delen van de portefeuille over te nemen of N.V. Stadsgoed te helpen? Wat is de status van deze gesprekken op dit moment?
  10. Wat is het financiële risico voor de gemeente bij het failliet gaan van N.V. Stadsgoed? Is dit een extra risico of is hier in de berekening van het weerstandsvermogen al rekening mee gehouden? 
  11. Heeft de Gemeente Amsterdam meerdere leningen uitstaan bij organisaties waar de waarde van het vastgoed een risico vormt voor de continuïteit, en zo ja tegen welke waarde en waar?