VVD: Omwonenden niet duperen door verzekering woonboten

Afgelopen weekend berichtte Het Parool over de gevolgen van de woonbootexplosie op de Oudeschans van 28 juni 2012. Door de explosie raakten huizen en auto’s in de omgeving beschadigd en raakte een vijftienjarige jongen zwaargewond.

Afgelopen weekend berichtte Het Parool over de gevolgen van de woonbootexplosie op de Oudeschans van 28 juni 2012. Door de explosie raakten huizen en auto’s in de omgeving beschadigd en raakte een vijftienjarige jongen zwaargewond. Volgens de krant krijgen buurtbewoners die schade geleden hebben slechts 115.000 van de 350.000 euro schade van de verzekeraars vergoed.

De VVD vindt dat omwonenden niet gedupeerd mogen worden door verzekeringsconstructies van woonbooteigenaren. Daniel van der Ree stelde samen met Maurice Piek de volgende vragen: 

  1. Heeft het College kennis genomen van het genoemde artikel in Het Parool?
  2. Kan het College iets zeggen over de (brand)veiligheid van woonboten in vergelijking tot woonhuizen en de regels hieromtrent? Gaarne een nadere uitleg.
  3. Is het College het met de VVD eens dat omwonenden van woonboten er van uit moeten kunnen gaan dat als zij schade lijden door een ongeluk op of met een woonboot zij hun schade vergoed krijgen?
  4. Klopt het dat het Burgerlijk Wetboek geen verschil hanteert tussen een varend schip en een woonboot en een woonbootbewoner een ‘verzoekschrift beperkte aansprakelijkheid binnenvaart’ kan indienen bij de rechtbank?
  5. Klopt het dat de eigenaar van een woonboot met zo’n ‘verzoekschrift beperkte aansprakelijkheid binnenvaart’ omwonenden die schade lijden door een ongeluk op of met een woonboot mogelijk financieel kan duperen?
  6. Kan de gemeente Amsterdam eigenaren van woonboten dwingen zich zodanig te verzekeren dat omwonenden die schade lijden door een ongeluk op of met een woonboot hun schade vergoed krijgen? Gaarne een nadere uitleg.
  7. Welke overige maatregelen kan het College nemen om het duperen van omwonenden bij een ongeluk op of met een woonboot in de toekomst te voorkomen.