Erfpachtellende tot aan de rand van Amsterdam voelbaar

De erfpacht ellende van deze week komt uit het dorp Driemond (gemeente Amsterdam Zuidoost). De ingestuurde brief toont aan dat de willekeur in het Amsterdamse erfpacht systeem ook daar zijn uitwerking niet mist: de gemeente Amsterdam hanteert bij vergelijkbare woningen vaak verschillende canonhoogtes.

De erfpacht ellende van deze week komt uit het dorp Driemond (gemeente Amsterdam Zuidoost). De ingestuurde brief toont aan dat de willekeur in het Amsterdamse erfpacht systeem ook daar zijn uitwerking niet mist.

Tussen 1998 en 2006 zijn er in Driemond huurwoningen verkocht door woningcorporatie IJ-mere aan de destijds huidige bewoners. Als gevolg hiervan is een situatie ontstaan die in de brief als volgt wordt beschreven: Ik ben in 2003 in het bezit gekomen van een dergelijke woning, mijn broer heeft  in 2005 een soortgelijke woning heeft betrokken. Op mijn woning is destijds 60.000 gulden erfpacht betaald voor een periode van 50 jaar onder de algemene bepaling van 1994. Op het huis van mijn broer is echter slechts 14.000 euro erfpacht betaald voor een periode van 50 jaar onder de algemene bepaling van 2000’’. Al met al is dit een flink verschil, ontstaan op basis van geen enkele andere reden dan een wijziging van de algemene bepaling. ‘’Dit is oneerlijk’’ aldus de bewoner.

 

Opvallend genoeg is de systematiek in Driemond ook omgekeerd aan die van andere gebieden in de stad. Bewoners van de Beethovenstraat in Amsterdam Oudzuid bijvoorbeeld betalen onder de Algemene bepaling van 2000 juist een hoger bedrag aan erfpacht.

 

De brief toont wederom aan de gemeente Amsterdam bij vergelijkbare woningen vaak verschillende canonhoogtes hanteert. De VVD vindt dit onacceptabel en hoopt dan ook dat het erfpacht systeem in de stad zo snel mogelijk op de schop gaat.

 

 

Mocht u in een soortgelijke situatie zitten of andere erfpachtellende ondervinden, mail dan naar: info@erfpachtellende.nl