Amsterdamse zorg terug in de wijk

De VVD-gemeenteraadsfractie is zeer positief over het nieuwe fundament dat wethouder Eric van der Burg deze week legt onder de Amsterdamse zorg met zijn Beleidsbrief II ‘Amsterdamse zorg: Noodzaak Voorop’. Dit stuk gaat in op de gevolgen van de aangekondigde overheveling van rijkstaken naar de gemeente en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen. Amsterdam is de eerste grote stad die plannen presenteert om de gemeentezorg te regelen.

De VVD-gemeenteraadsfractie is zeer positief over het nieuwe fundament dat wethouder Eric van der Burg deze week legt onder de Amsterdamse zorg met zijn Beleidsbrief II ‘Amsterdamse zorg: Noodzaak Voorop’.Dit stuk gaat in op de gevolgen van de aangekondigde overheveling van rijkstaken naar de gemeente en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen. Amsterdam is de eerste grote stad die plannen presenteert om de gemeentezorg te regelen.

Gemeenteraadslid Brian Benjamin: "Amsterdam hervormt met dit nieuwe beleid op radicale wijze de zorg. Het wijktzorgteam komt centraal te staan, in deze teams stellen de huisarts, wijkverpleegkundige en maatschappelijk werker, in overleg met de zorgbehoevende, zorg op maat samen”.

Naastgebiedsgericht en op maat zorg verlenen bevat het nieuwe Amsterdamse zorgbeleid nog twee andere pijlers, de 'inzet op preventie & gezond gedrag' en het uitgangspunt ‘noodzaak voorop'. Bij de nieuwe manier wordt altijd gekeken naar wat mensen zelf kunnen (laten) regelen. Hierbij ondersteunen professionals mensen bij het vinden van mogelijkheden en bieden zij waar nodig zorg en ondersteuning.

Het plan van Van der Burg creëert hierbij werkgelegenheid voor 100 à160 verpleegkundigen die door de nieuwe plannen weer hulp aan huis kunnen bieden. Daarnaast wordt gesneden in de bureaucratie. Wijkzusters mogen voortaan zelf beslissen wie zorg nodig heeft en wie niet. Nu moeten ouderen en hulpbehoevenden een indicatie halen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg, waar wordt geturfd of de aanvrager wel voldoet aan de criteria voor hulp.

Benjamin: “We willen dat mensen zo veel mogelijk thuis en in de wijk ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Dat is goedkoper, maar belangrijker is dat mensen langer veilig en verzorgd thuis kunnen blijven wonen en zo lang het kan grip houden op hun eigen leven."