Hardere aanpak drugsdealers en andere overlastplegers

VVD Amsterdam wil dat nog deze zomer de dealer-, uitgaans- en algemene overlastgebieden in Centrum, Oost en Zuidoost worden uitgebreid. Het gaat om de volgende buurten die op dit moment nog geen overlastgebied zijn: Van Galen-, Dapper-, Nieuwmarkt/Lastage- en Rembrandtpleinbuurt (drugsoverlast), Oude Pijp en Jordaan (uitgaansoverlast) en Weesper-/Plantagebuurt, en Centrum Zuidoost (algemene overlast).

VVD Amsterdam wil dat nog deze zomer de dealer-, uitgaans- en algemene overlastgebieden in Centrum, Oost en Zuidoost worden uitgebreid. Het gaat om de volgende buurten die op dit moment nog geen overlastgebied zijn: Van Galen-, Dapper-, Nieuwmarkt/Lastage- en Rembrandtpleinbuurt (drugsoverlast), Oude Pijp en Jordaan (uitgaansoverlast) en Weesper-/Plantagebuurt, en Centrum  Zuidoost (algemene overlast). VVD-fractievoorzitter Flos: “Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat in deze buurten veel sprake is van drugsoverlast, uitgaansoverlast of meerdere overlastvormen. Wij willen dat deze gebieden op korte termijn worden aangewezen als overlastgebied: dat maakt het namelijk mogelijk de overlastgever met een verwijderingsbevel voor bepaalde tijd uit het gebied te weren”. Daarnaast wil de VVD dat de straffen voor recidiverende overlastplegers omhoog gaan. Flos: “Onverbeterlijke overlastplegers moeten ook voor een jaar of meerdere jaren een gebiedsverbod kunnen krijgen, nu is dat nog maximaal half jaar, ook moeten zij gewoon strafrechtelijk vervolgd worden”. 

Flos zal de Burgemeester verzoeken om de nieuwe overlastgebieden reeds per 1 juli 2013 in te laten gaan en hem vragen snel met voorstellen voor aanpassing van de APV te komen om recidiverende overlastplegers aan te kunnen pakken. Flos: “De Burgemeester trekt wel per direct de dealeroverlastgebieden Parooldriehoek en Ganzenpoort in omdat de overlast hier gelukkig is afgenomen, maar gaat vervolgens tot eind dit jaar studeren op de instelling van nieuwe overlastgebieden naar buurten die dat nu nog niet zijn maar waar wel sprake is van veel overlast. Dat duurt ons te lang.” Flos heeft al in april 2012 in een eigen notitie voorgesteld de dealeroverlastgebieden in Centrum uit te breiden en recidivisten harder te bestraffen. Flos: Als we moeten wachten op de onderzoeken zullen de nieuwe overlastgebieden pas op zijn vroegst in 2014 als zodanig aangewezen worden. Wij streven naar 1 juli: juist in de zomermaanden, wanneer kinderen ook vaker en langer op straat spelen is de aanpak namelijk hard nodig. Gelukkig lijkt de burgemeester wel van plan de straffen voor recidiverende overlastplegers te verhogen”.

Op 20 juni bespreekt de commissie Algemene Zaken de notitie van Flos en de evaluatie verwijderingsbevelen van de Burgemeester. Hierin stelt de Burgemeester voor een aantal dealeroverlastgebieden in te trekken, voor einde 2013 te onderzoeken of er nieuwe moeten worden ingesteld en te onderzoeken of de APV moet worden aangepast voor recidiverende overlastplegers. De instelling van dealer-, uitgaans- en algemene overlastgebieden is een bevoegdheid van de burgemeester waarover de gemeenteraad wordt geconsulteerd. In overlastgebieden kunnen overlastveroorzakers een verblijfsverbod variërend van 24 uur tot 3 of 6 maanden opgelegd kunnen krijgen.