Amsterdam pakt lage aangiftebereidheid aan dankzij VVD en D66

Amsterdam pakt lage aangiftebereidheid aan dankzij VVD en D66 De aangiftebereidheid in Amsterdam is bijzonder laag. Zo doet bijvoorbeeld slechts 10% van de slachtoffers van geweldsdelicten aangifte bij de politie. Een zeer onwenselijke situatie, die voor de Amsterdamse VVD en D66 aanleiding was om met een gezamenlijk ‘Actieplan Aangiftebereidheid’ te komen.

De aangiftebereidheid in Amsterdam is bijzonder laag. Zo doet bijvoorbeeld slechts 10% van de slachtoffers van geweldsdelicten aangifte bij de politie. Een zeer onwenselijke situatie, die voor de Amsterdamse VVD en D66 aanleiding was om met een gezamenlijk ‘Actieplan Aangiftebereidheid’ te komen.

VVD-woordvoerder Veiligheid Daniel van der Ree: "Aangifte doen moet makkelijker worden en moet lonen. Amsterdam dient voorop te lopen in haar aanpak de aangiftebereidheid te verhogen."

“Aangifte doen moet vanzelfsprekend zijn. De gemeente kan daarmee helpen door digitaal aangifte te doen of anoniem aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken”, aldus D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

In het actieplan wordt ook gepleit om het mogelijk te maken de status van meer aangiften via internet te volgen en slachtoffers van seksueel –en huiselijk geweld te ondersteunen bij het doen van aangifte. Tevens moeten de mogelijkheden om anoniem aangifte te doen worden uitgebreid, waardoor er voor veel slachtoffers een belangrijke drempel wordt weggenomen.

De voorstellen zijn in goede aarde gevallen. Zo heeft het college toegezegd met het Ministerie van Veiligheid en Justitie in gesprek te gaan om in Amsterdam te starten met een (landelijke) pilot om de aangiftebereidheid te vergroten. De gemeente gaat er bij zowel de Nationale Politie als het ministerie op aandringen om dit mogelijk te maken.