Middelbare scholen in Zuid mogen weer groeien

Het verbod van de gemeente Amsterdam om middelbare scholen in stadsdelen Zuid en Centrum te laten groeien is van de baan. Dat blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen die de VVD hierover heeft gesteld.

Het verbod van de gemeente Amsterdam om middelbare scholen in stadsdelen Zuid en Centrum te laten groeien is van de baan. Dat blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen die de VVD hierover heeft gesteld. De VVD wil dat kinderen en hun ouders zelf kunnen kiezen naar welke school ze gaan en heeft zich altijd verzet tegen zo'n verbod. De gemeente moet daarbij niet onnodig beperken maar juist extra mogelijkheden bieden zodat er meer keuzeruimte komt. Nu populaire scholen in Zuid en Centrum ook kunnen uitbreiden komt de vrije schoolkeuze waar de VVD naar streeft weer iets dichterbij.

VVD Amsterdam ziet het vrij kunnen kiezen van een school als een zeer belangrijk issue. Onderwijswoordvoerder Werner Toonk: "Bij de schoolkeuze gaat het om een fundamentele keuze die vaak vormend is voor de rest van de ontwikkeling van de kinderen. Als overheid moeten we ons daarbij vooral richten op zoveel mogelijk keuzevrijheid in plaats van op beperkende maatregelen."

Op dit moment is het nog zo dat jaarlijks enkele honderden kinderen moeten loten voor hun plek van eerste voorkeur. De VVD wil graag dat het aanbod gericht wordt uitgebreid, zodat er meer ruimte ontstaat om tegemoet te komen aan de wens van kinderen en hun ouders en er minder of helemaal niet geloot hoeft te worden.

"Juist populaire scholen, waar kinderen graag naar toe gaan, zouden de ruimte moeten krijgen om uit te breiden. In welk stadsdeel die scholen staan, is daarbij van ondergeschikt belang. Extra capaciteit leidt bovendien tot meer concurrentie, want als scholen dan niet presteren, dan is er ruimte voor leerlingen om zich op een anders school in te schrijven", aldus Toonk.

Klik hier voor de vragen en antwoorden.