Ouders moeten zelf school kunnen kiezen voor kind

Het Amsterdamse gemeentebestuur en de schoolbesturen hebben de handen ineengeslagen om stadsbreed toelatingsbeleid te maken voor de basisscholen. Dat is een stap de goede kant op en in lijn met wat de VVD vorig jaar gevraagd heeft: geen beleid meer per stadsdeel of per buurt. De wijze waarop het gedaan wordt maakt wel dat de VVD-fractie de nodige twijfels heeft over de plannen van het college van B&W.

Het Amsterdamse gemeentebestuur en de schoolbesturen hebben de handen ineengeslagen om stadsbreed toelatingsbeleid te maken voor de basisscholen. Dat is een stap de goede kant op en in lijn met wat de VVD vorig jaar gevraagd heeft: geen beleid meer per stadsdeel of per buurt. De wijze waarop het gedaan wordt maakt wel dat de VVD-fractie de nodige twijfels heeft over de plannen van het college van B&W. De VVD wil bovenal dat ouders zelf kunnen kiezen naar welke school hun kinderen gaan en dat komt in het voorstel van het college onvoldoende terug.

In 2012 presenteerde de VVD een initiatiefvoorstel om te komen tot een stadsbreed toelatingsbeleid voor de basisscholen. Dit voorstel was erop gericht om te zorgen voor voldoende keuzevrijheid voor ouders en hun kinderen en  voldoende kwaliteit én capaciteit op scholen. In het voorstel dat het college nu naar buiten brengt, lijkt het daarentegen vooral te gaan om de kleur van een school.

VVD-woordvoerder onderwijs Werner Toonk: “Het is algemeen bekend dat wethouder Hilhorst graag scholen wil mengen. Maar daar is het toelatingsbeleid niet voor bedoeld. De gemeente moet zorgen voor voldoende capaciteit op goede en aantrekkelijk scholen, en keuzevrijheid van ouders waarborgen. De kleur van een school is daaraan ondergeschikt.”

Het voorliggende plan stelt onder meer voor om kinderen met een taalachterstand voorrang te geven bij de schoolkeuze en dat doet afbreuk aan wat de VVD-fractie wil, namelijk gelijke kansen voor alle kinderen en vrijheid om zelf te kiezen. “De wethouder heeft ons voorstel selectief gelezen met als gevolg dat een deel van de problemen onderbelicht blijft. Hij wil dat kinderen in de buurt naar school gaan, daar waar wij willen ouders vooral de ruimte krijgen om zelf te kiezen. Dat mag een school in de buurt zijn, maar het hoeft niet. In de plannen die nu voorliggen blijft er weinig te kiezen over buiten de buurt en dat is niet de bedoeling”, aldus Toonk

De plannen van het college worden door de gemeenteraad besproken op 26 juni aanstaande.