VVD wil keuzevrijheid in het Amsterdamse basisonderwijs

Vorige week presenteerde wethouder Hilhorst een plan om in Amsterdam buurtscholen te realiseren. Door extra regels te stellen wil de wethouder realiseren dat ouders hun kinderen in de buurt naar de basisschool sturen. De VVD vindt dit een beperking van de keuzevrijheid in het Amsterdamse onderwijs.

Vorige week presenteerde wethouder Hilhorst een plan om in Amsterdam buurtscholen te realiseren. Door extra regels te stellen wil de wethouder realiseren dat ouders hun kinderen in de buurt naar de basisschool sturen. Kinderen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen krijgen daarbij voorrang, net als kinderen van ouders met een lage opleiding. Bovendien bevat het plan het voorstel om uitbreidingen van scholen afhankelijk te laten zijn van de kleur van de leerlingen. De VVD heeft zich hier zeer kritisch over uitgelaten.

Onderwijswoordvoerder Werner Toonk: “Alle ouders hebben er recht op om zelf een school te kunnen kiezen voor hun kinderen. Daarbij verdienen kinderen gelijke kansen, ongeacht de taal of opleidingsniveau van hun ouders. Dat zijn voor ons liberalen hele wezenlijke punten.”

De VVD is voorstander van uniforme en transparante regels in heel Amsterdam zonder onlogische stadsdeelgrenzen. “Daar hebben we zelf toe opgeroepen en wat dat betreft hebben de scholen nu een goede stap gezet. Maar deze regels mogen onder geen beding ten koste gaan van de keuzevrijheid. En ouders die wél Nederlands spreken of hoog opgeleid zijn verdienen gewoon dezelfde kansen als iedereen.”, aldus Toonk.

Op verzoek van de VVD wordt het voorstel na de zomer besproken in de voltallige gemeenteraad. Daar zal de VVD komen met concrete voorstellen om het voorgestelde beleid te herzien. Werner Toonk: “Ik hoop dat de wethouder het zomerreces gebruikt om nog eens heel goed naar ons initiatiefvoorstel te kijken. Buurtscholen én keuzevrijheid zijn namelijk prima te combineren.”

In een eerder ingediend initiatiefvoorstel (klik hier) pleit de VVD voor meer keuzevrijheid door in te zetten op een grotere capaciteit én een hogere kwaliteit van het onderwijs. De kleur van een school is daaraan ondergeschikt. De VVD wil met een minimale set regels, maximale keuzevrijheid voor ouders.

 

Zie verder:

http://vvdamsterdam.nl/article/4049/Ouders-moeten-zelf-school-kunnen-kiezen-voor-kind/ en http://vvdamsterdam.nl/article/3692/