Voorwaarden VVD overgenomen in uitgangspunten erfpacht

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 juli werden de nieuwe uitgangspunten voor de hervorming van het Amsterdamse erfpachtsysteem besproken.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 juli werden de nieuwe uitgangspunten voor de hervorming van het Amsterdamse erfpachtsysteem besproken.

VVD woordvoerder Daniel van der Ree: “De VVD blijft tegen verplichte erfpacht. Wij willen huiseigenaren de keuze geven de grond onder hun woning te kopen dan wel in eeuwigdurende erfpacht te nemen. Zolang echter in de Amsterdamse gemeenteraad sprake is van een meerderheid die wèl voorstander van verplichte erfpacht is, zal VVD Amsterdam zich inzetten om verbeteringen in het huidige stelsel te bewerkstelligen. Een slecht systeem kan altijd minder slecht gemaakt worden.”

We hebben ingestemd met de opdracht aan het College om met een voorstel te komen. En dat onder de uitdrukkelijke voorwaarden dat het stelsel transparanter en niet duurder wordt. Er is dus gisteren niet gestemd over een nieuw stelsel.

Dit heeft de VVD bereikt:

  • Een huis hoort een inflatievaste belegging te zijn. In de nieuwe algemene bepalingen mag het inflatierisico daarom niet bij de erfpachter komen te liggen. Wij willen daarom een gedegen onderzoek naar het canonpercentage, dat in reële termen moet worden vastgesteld. De wethouder heeft ons dit onderzoek toegezegd.
  • Waardestijging van grond is in veel gevallen sterk te danken aan het onderhoud en de investeringen van de eigenaar van het gebouw. Wij hebben dit eerder de ‘badkamerboete’ genoemd: deze investeringen mogen niet leiden tot een hogere canon. De voordracht is op dit punt in de goede richting aangepast. De formule die de canon van de transactieprijs moet gaan afleiden zal echter een ingewikkelde worden: rekening houdend met locatie, grondquote, staat van de woning, depreciatie, etc.
  • De VVD gaat niet akkoord met een stelselwijziging die wordt ingezet om de inkomsten van de gemeente te verhogen. Dit onderdeel is opgenomen in de voordracht. 
  • Voor de VVD is het belangrijk dat in het nieuwe stelsel afkoop van de canon (in het huidige stelsel ‘vooruitbetaling’) mogelijk blijft. Afkoop dient ten opzichte van canonbetaling financieel neutraal te zijn. Een motie die wij op dit punt met D66 indienden werd aangenomen.

De VVD heeft ook voor het voorstel uit het referendumverzoek van Koen de Lange gestemd om erfpachters het recht te geven de grond onder hun woning te kopen. Helaas was hier geen meerderheid voor.