VVD initiatief maakt woningdelen in Amsterdam mogelijk

De VVD vindt dat woningdelen als geaccepteerde woonvorm hoort bij een stad als Amsterdam. VVD gemeenteraadslid Daniel van der Ree diende in maart een voorstel in met als doel woningdelen mogelijk te maken; vandaag is dit voorstel in gewijzigde vorm aangenomen.

De VVD vindt dat woningdelen als geaccepteerde woonvorm hoort bij een stad als Amsterdam. VVD gemeenteraadslid Daniel van der Ree diende in maart een voorstel in met als doel woningdelen mogelijk te maken; vandaag is dit voorstel in gewijzigde vorm aangenomen.

Woningdelen is het met meerdere personen samenwonen in één zelfstandige woning waarbij gezamenlijk een duurzaam gemeenschappelijke huishouding wordt gevoerd. Daniel van der Ree: “In Amsterdam is woningdelen een populaire en soms ook noodzakelijke woonvorm onder studenten en starters. Het aantrekken en vasthouden van jong talent is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van de stad. Een optimale inzet van woonruimte kan daarbij helpen.”

Woningdelen kan in juridische zin toegestaan worden door de ‘uitvoeringsinstructie huishouden’ te wijzigen. Tijdens de commissiebehandeling bleek ook het ‘inkleden’ van de definitie voor een woongroep tot de mogelijkheden te behoren om woningdelen mogelijk te maken. In dat laatste geval moeten ook familiaire banden binnen een woongroep mogelijk gemaakt worden, wat nu niet toegestaan is.

De VVD hecht er aan via algemene regels en niet via een vergunningstelsel en quota tot een oplossing te komen. Eventueel kan een melding volstaan. “Een optimale rechtspositie van woningdelers is een aspect dat wij in het voorstel van het College willen zien terugkomen. Ook dienen huisjesmelken, misstanden, overlast en onveilige situaties voorkomen te worden. Misbruik van sociale huurwoningen wordt voorkomen door woningdelen alleen toe te staan in de geliberaliseerde voorraad.”, aldus Van der Ree

Met criterium 4 ‘voldoende gebruiksoppervlak per persoon’ uit de Rotterdamse set regels zoals deze in het initiatiefvoorstel beschreven zijn, kan (illegale) kamergewijze verhuur voorkomen worden. Een ‘duurzaam gemeenschappelijke huishouding’ heeft altijd een gemeenschappelijke woonkamer of woonkeuken. Daniel van der Ree: “Wij denken dat de Rotterdamse criteria, zoals in ons initiatiefvoorstel beschreven, een goede set algemene regels vormen, maar staan open voor aanpassingen die op de Amsterdamse situatie toegespitst zijn.” 

In het najaar komt het College terug met de juridische uitwerking van het VVD-voorstel.

Het aangenomen (gewijzigde) initiatiefvoorstel is hier te vinden. 

Voor het originele voorstel, zie link in weblog van Daniel van der Ree hier