VVD bezorgd over veiligheid Wallen-gebied na sluiten bureau Beursstraat

De Amsterdamse Wallen zullen het vanaf 2015 zonder eigen politiebureau moeten doen. Door de landelijke politiereorganisatie zal het bureau Beursstraat gesloten worden en opgaan in een nieuw onderkomen; Districtsbureau Binnenstad. De aangekondigde sluiting van dit laatste politiebureau op de Wallen roept bij de VVD fractie een aantal vragen op omtrent de omvang en kwaliteit van de politie-inzet in dit gebied. Fractievoorzitter Robert Flos stelt heeft schriftelijke vragen ingediend.

De Amsterdamse Wallen zullen het vanaf 2015 zonder eigen politiebureau moeten doen. Door de landelijke politiereorganisatie worden meerdere kleine politiebureaus opgeheven en samengevoegd tot grotere bureaus. Zo zal in navolging op het roemruchtige politiebureau Warmoesstraat in 2000, ook het bureau Beursstraat gesloten worden en opgaan in een nieuw onderkomen; Districtsbureau Binnenstad. Hiermee zal het laatste politiebureau van de Wallen verdwijnen. 

De locatie van het nieuwe Districtsbureau Binnenstad (hoek Nieuwezijds Voorburgwal/Nieuwezijds Kolk) ligt relatief ver buiten het rumoerige Wallen-gebied. Dit baart bewoners en ondernemers zorgen. Juist het Wallen-gebied is immers een plek waar veel bezoekers de grenzen van de wet opzoeken en waar veel criminaliteit plaatsvindt. Objectief gezien is dit gebied zelfs één van de meest onveilige plekken in Amsterdam.

De aangekondigde sluiting van dit laatste politiebureau op de Wallen roept bij de VVD fractie een aantal vragen op omtrent de omvang en kwaliteit van de politie-inzet in dit gebied. Fractievoorzitter Robert Flos diende namens de VVD-fractie de volgende schriftelijke vragen in:

  1. In hoeveel procent van de gevallen was de politie in 2012 bij noodmeldingen (prio 1) in het Wallen-gebied op tijd? Kan de burgemeester garanderen dat de aanrijtijd voor zowel ‘prio 1’ als ‘prio 2’ meldingen in de binnenstad –en in het bijzonder het Wallengebied- door de sluiting van het politiebureau Beursstraat niet alleen binnen de richtlijnen zullen blijven, maar ook niet structureel zullen verslechteren ten opzichte van de huidige situatie? Met andere woorden; kan de burgemeester garanderen dat het percentage noodmeldingen in het Wallen-gebied waarbij de politie op tijd komt niet zal verslechteren vanwege de sluiting van het bureau Beursstraat? Zo nee, waarom niet?
  2. Wat heeft de sluiting van het bureau Beursstraat en de overgang naar het nieuwe Districtsbureau Binnenstad voor invloed op de beschikbare capaciteit in de binnenstad en in het bijzonder voor het Wallengebied? Kan de burgemeester garanderen dat de sluiting van het bureau Beursstraat geen negatieve gevolgen heeft voor het aantal surveillance uren?
  3. Ziet de burgemeester mogelijkheid om na de sluiting van het bureau Beursstraat tijdelijke verkenningsposten en/of mobiele steunpunten te plaatsen?
  4. Kan de burgemeester garanderen dat de expertise van de politie op bijvoorbeeld het gebied van het herkennen van personen met een verblijfsverbod voor (een deel van) het Wallen-gebied niet verloren als zij niet meer direct in ditzelfde gebied gevestigd is?
  5. Heeft er overleg plaatsgevonden met het stadsdeel Centrum en/of de bewoners/ondernemers in het gebied omtrent de naderende sluiting? Zo ja, wat is het resultaat hiervan? Zo nee, waarom niet?
  6. Zijn er politiebureaus elders in de stad, waarvan nu al bekend is dat die (waarschijnlijk) gesloten zullen worden? En in welke mate is de burgemeester bereid en in staat om de raad hier tijdig over te informeren?