VVD: verscherp aanpak bijstandsfraude

Rotterdam verscherpt de aanpak van bijstandsfraude door gericht per wijk te controleren. VVD Amsterdam wil dat Amsterdam de meest succesvolle methoden die Rotterdam, Utrecht en Den Haag gebruiken bij het opsporen van bijstandsfraude overneemt.

Rotterdam verscherpt de aanpak van bijstandsfraude door gericht per wijk te controleren. VVD Amsterdam wil dat Amsterdam de meest succesvolle methoden die Rotterdam, Utrecht en Den Haag gebruiken bij het opsporen van bijstandsfraude overneemt. 

Gesprek

Gemeente Rotterdam gaat bij mensen met een uitkering langs om ze uit te nodigen voor een gesprek. Wie nalaat om bij het gesprek te verschijnen, krijgt een herinnering met een datum voor een nieuwe afspraak. Mocht de opgeroepene wederom geen gehoor geven aan de uitnodiging dan stopt de uitkering. Rotterdam denkt zo € 2 miljoen te besparen. Rotterdam boekte al eerder succes met het opsporen van bijstandsfraude: in 2012 werd meer dan €6,5 miljoen aan bijstandsfraude opgespoord, werden 947 uitkeringen beëindigd en werden 925 uitkeringen verlaagd.

Risicoprofielen en social media

Op de website ad.nl viel op 16 juli te lezen dat meerdere gemeenten de controles aanscherpen. Zo is Utrecht een soortgelijke pilot als Rotterdam gestart en werkt Amsterdam met risicoprofielen. Amsterdammers die al eerder fraudeerden of die inwonen bij hun ex worden strengere gecontroleerd. Tevens wordt in Amsterdam social media zoals Twitter en Facebook in de gaten gehouden. In Den Haag worden bijstandsgerechtigden extra op de regels gewezen want vaak leidt onwetendheid -ongewild- tot fraude.

Inspiratie

Wat VVD Amsterdam betreft kijkt Amsterdam over de stadsgrenzen naar haar collega G4 steden om te zien of daar nog wat te leren valt. Daniel van der Ree en Marianne Poot stelden de volgende vragen:

  1. Wat zijn volgens het College de verschillen en overeenkomsten tussen de methoden die de G4 hanteren in het opsporen en tegengaan van bijstandsfraude?
  2. Hoe verhouden de diverse G4 aanpakken zich qua kosten (totaal en per geval), stopgezette uitkeringen en terugvorderingen van uitkeringen en het opleggen van boetes in het geval van fraude? Graag ook een kwantitatieve benadering.
  3. Wat zijn de meest recente cijfers op gebied van bijstandsfraude in Amsterdam? Zijn er wijken in Amsterdam waar deze cijfers relatief hoger liggen dan in andere wijken? Zo ja, om welke wijken gaat het en wordt in deze gebieden ook intensiever gecontroleerd?
  4. Is het College van plan delen van de Rotterdamse, Utrechtse en/of Haagse aanpak over te nemen? Kan het College met motivatie aangeven welke delen wel en welke delen niet worden overgenomen? Kan het College aangeven op welke vlak de Amsterdamse aanpak van bijstandsfraude beter functioneert?