VVD wil opheldering bewaartermijn kentekens

Voor VVD Amsterdam is het uiterst belangrijk dat informatie die de gemeente via haar officiële kanalen verspreidt betrouwbaar is. Daarom heeft Marianne Poot naar aanleiding van de berichtgeving over de opsporing van fraudeurs door middel van kentekens vragen gesteld.

Voor VVD Amsterdam is het uiterst belangrijk dat informatie die de gemeente via haar officiële kanalen verspreidt betrouwbaar is. Daarom heeft Marianne Poot naar aanleiding van de berichtgeving over de opsporing van fraudeurs door middel van kentekens vragen gesteld.

In het artikel “Privacy geen probleem bij controle leaserijder” in De Telegraaf van maandag 29 juli 2013 wordt gemeld dat de Belastingdienst frauderende leaserijders heeft kunnen opsporen door de kentekengegevens op te vragen die ten behoeve van het betaald parkeren bij de automaat worden ingetoetst.

Op de website van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), dat verantwoordelijk is voor het Nationaal Parkeer Register (NPR), staat dat "de kentekens van geregistreerde parkeerrechten na acht weken" worden "gewist". Dit blijkt echter niet het geval. Ze worden bewaard en kunnen later alsnog opnieuw aan de transactiegegevens worden gekoppeld. Deze informatie is daarmee misleidend.

Gemeente Amsterdam voorziet bezoekers op haar website van nog weer andere informatie. Op de veel gestelde vraag ‘Komt mijn privacy in gevaar bij parkeren op kenteken?’ volgt letterlijk het volgende antwoord:

'Nee, uw privacy komt niet in gevaar bij parkeren op kenteken.

De geregistreerde kentekens worden alleen gebruikt voor controle en handhaving.

De kentekens worden digitaal opgeslagen in een database, maar de parkeercontroleur krijgt van het systeem alleen het signaal terug of het opgevraagde kenteken in de database voorkomt of niet

Er is geen koppeling met uw persoonsgegevens.

De kentekens waarvoor is betaald, worden 24 uur na het einde van de parkeertijd gewist.

De kentekens waarvoor niet is betaald worden bewaard voor het opleggen van een boete (naheffingsaanslag).

De gegevens worden anoniem gebruikt voor statistische informatie, zoals het meten van de bezettingsgraad of de parkeerdruk.'

De informatie die Gemeente Amsterdam daarmee verspreidt verschilt niet alleen met de werkelijkheid, maar ook met de informatie van het SHVP. Voor VVD Amsterdam is het van cruciaal belang dat de informatie die de gemeente via haar officiële kanalen verspreidt betrouwbaar is daarom stelde Marianne Poot de volgende vragen:

1. Kan het college aangeven hoe het kan dat Gemeente Amsterdam de bezoekers op haar website geruststelt door te stellen dat de ingevoerde kentekengegevens na 24 uur gewist worden, terwijl deze volgens het SHVP 8 weken bewaard worden? En in werkelijkheid blijkt dat de gegevens zelfs na 8 weken nog opvraagbaar zijn? Waarop is de termijn van 24 uur gebaseerd?

2. Kan het College aangeven hoe het kan dat dergelijke gegevens met de Belastingdienst gedeeld werden, zonder dat het voor Amsterdamse parkeerders duidelijk was dat deze überhaupt bewaard, laat staan gedeeld werden?

3. Wat is nu de werkelijke bewaartermijn van de ingevoerde parkeergegevens? Hiermee wordt bedoeld; hoelang zijn gegevens -in welke vorm dan ook- beschikbaar?

4. Gaat het College ervoor zorgen dat Gemeente Amsterdam de correcte en volledige informatie op korte termijn alsnog verspreidt onder haar bewoners en bezoekers? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt het College de mening van de VVD-fractie dat Gemeente Amsterdam Amsterdammers te allen tijde van correcte en volledige informatie moet voorzien en het verschaffen van onvolledige dan wel onjuiste of misleidende informatie ernstig schade toebrengt aan zowel haar geloofwaardigheid als betrouwbaarheid? Zo ja, in hoeverre is - in de ogen van het College- de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van Gemeente Amsterdam geschaad?