VVD: Maak rendement per euro leidend in aanpak probleemwijken

Niet goede bedoelingen en verouderde aannames maar het rendement per euro moet wat VVD Amsterdam betreft leidend zijn in de Amsterdamse wijkaanpak. Subsidies en stimuleringsgelden die niet effectief zijn moeten zo snel mogelijk worden gestopt.

Niet goede bedoelingen en verouderde aannames maar het rendement per euro moet wat VVD Amsterdam betreft leidend zijn in de Amsterdamse wijkaanpak. Subsidies en stimuleringsgelden die niet effectief zijn moeten zo snel mogelijk worden gestopt. Vandaag is uit het rapport ‘Werk aan de wijk’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gebleken dat het specifieke beleid gericht op de Vogelaarwijken niet onderscheidend positief heeft uitgewerkt op veiligheid, leefbaarheid en sociale stijging. Wel bleek herstructurering (sloop/nieuwbouw) in stadswijken een positief effect te hebben op de veiligheid.

Na het stoppen van de Vogelaargelden heeft Gemeente Amsterdam de afgelopen jaren geïnvesteerd in zogenaamde gebiedsgerichte arrangementen. VVD-gemeenteraadslid Marianne Poot: “Wij hebben met PvdA en GroenLinks afgesproken deze periode € 15 miljoen uit te geven aan de voortzetting van de Amsterdamse wijkaanpak. De VVD-fractie wil weten wat het concrete resultaat is van de inzet van die 15 miljoen en of er nog andere substantiële bedragen zijn gegaan naar de aanpak van probleemwijken. Wij stellen na dit gedegen rapport hier grote vraagtekens bij.”

Het SCP-rapport komt enkele maanden na de publicatie van ‘Schoon, heel en werkzaam?’ waarin onder andere werd geconcludeerd dat sociale cohesie niet per se leidt tot een veiliger wijk, de impact van straatcoaches op overlast twijfelachtig is, onvoldoende bewijs bestaat dat gedragscodeprojecten de leefbaarheid verbeteren en wijksport geen gedragsveranderingen onder risicojongeren met zich meebrengt. VVD-raadslid Marianne Poot: “Dit is in korte tijd het tweede wetenschappelijk rapport dat korte metten maakt met de traditionele maakbaarheidsaanpak van probleemwijken. Wij willen daarom weten wat het uiteindelijk rendement per euro van de krachtwijkenaanpak in Amsterdam is geweest en hoe we in de toekomst gemeenschapsgeld effectiever kunnen inzetten. Subsidies en stimuleringsgelden die niet effectief blijken, moeten zo snel mogelijk afgebouwd worden.”

Van de €157 miljoen aan Vogelaargelden die in Amsterdam terecht zijn gekomen, is onder andere het Voucherproject Holendrecht gefinancierd. Daniel van der Ree zette eerder al vraagtekens bij de toekenning van subsidie door het Voucherproject Holendrecht aan een Iftar maaltijd die buiten de Ramadan viel. Klik hiervoor een artikel over het Voucherproject Holendrecht.

VVD Amsterdam heeft beide rapporten geagendeerd voor de commissievergadering Bouwen, Wonen en Klimaat van 28 augustus aanstaande; Daniel van der Ree zal dan het woord voeren.