VVD verbijsterd over ‘vuilniskater’ na Gay Pride

Afgelopen week vond de Amsterdamse Gay Pride plaats met als hoogtepunt de Canal Parade op zaterdag. Amsterdam liet zich van haar beste kant zien. Des te groter is het contrast als je nu over de grachten wandelt en een aantal dagen na de Canal Parade nog steeds overal overlopende vuilnisbakken, zwerfvuil en opengereten afvalzakken aantreft. Gemeenteraadslid Maurice Piek diende schriftelijke vragen in.

Afgelopen week vond de Amsterdamse Gay Pride plaats met als hoogtepunt de Canal Parade op zaterdag. Amsterdam liet zich de afgelopen zonovergoten dagen van haar beste kant zien en heeft wederom bewezen een internationale trekpleister te zijn voor iedereen die opzoek is naar tolerantie, cultuur en vermaak in een van de best bewaarde historische binnensteden van de wereld. Des te groter is het contrast wanneer men nu over de grachten wandelt en overal overlopende vuilnisbakken, zwerfvuil en opengereten afvalzakken aantreft. De binnenstad is een aantal dagen na de Canal Parade nog steeds een bende en wat de VVD-fractie betreft is er sprake van een ware vuilniskater.

VVD Amsterdam heeft reeds meerdere malen bij verantwoordelijk wethouder Ossel gepleit voor een intensivering van de schoonmaak en de vuilophaal rondom grote evenementen zoals de Gay Pride en is daarom ook verbijsterd dat Stadsdeel Centrum wederom niet in staat is om de rommel binnen 48 uur op te ruimen. In de zomer –het hoogtepunt van het toeristenseizoen- zijn een snelle, grondige vuilophaal en schoonmaak van essentieel belang om Amsterdam in de Top 10 van toeristische bestemmingen in Europa te behouden. VVD Amsterdam sluit zich dan ook graag aan bij Burgemeester Van der Laan aan die tijdens een bijeenkomst aangaf dat het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander het nastreven waard was.

Wat VVD Amsterdam betreft moet bij ieder groot evenement op basis van de bezoekersaantallen van voorafgaande jaren een inschatting gemaakt worden welke capaciteit nodig is om de openbare ruimte te allen tijde spic en span te houden. Daarom diende gemeenteraadslid Maurice Piek de volgende schriftelijke vragen in:

  1. Kan het College aangeven op welke wijze de vuilophaal en schoonmaak heeft plaatsgevonden? Verschilt deze wijze met de reguliere schoonmaak en vuilophaal in de weekenden? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
  2. Welke –extra- maatregelen worden genomen om de Amsterdamse binnenstad tijdens drukke periodes schoon te houden? Wordt hierbij ook samengewerkt met andere stadsdelen waar vanwege de vakantieperiode minder inzet van mensen op het onderhoud van de openbare ruimte nodig is? Zo nee, waarom niet?
  3. Is het College het met VVD Amsterdam eens dat bij grote evenementen in Amsterdam een intensivering van het onderhoud van de openbare ruimte noodzakelijk is om een ‘vuilniskater’ te vermijden? Wat kan er volgens het College aan worden gedaan om een dergelijke ‘vuilniskater’ bij toekomstige evenementen te voorkomen?
  4. Welke concrete actie(s) gaat het College bij het volgende grote evenement ondernemen om te voorkomen dat het vuil wederom dagenlang op straat blijft liggen?
  5. Welke inzet van mensen en middelen is volgens het College nodig om het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte op hetzelfde peil te krijgen als tijdens de inhuldiging?