VVD wil harde aanpak terreur Roemeense roversbendes

Tijdens de Gay Pride 2013 hebben zakkenrollers weer massaal toegeslagen in Amsterdam. Honderden mensen werden gerold. De daders zijn volgens de Amsterdamse politie vooral Roemenen, die georganiseerd en in groepsverband hun slag slaan. Voor VVD Amsterdam is de maat vol en de partij pleit daarom voor een hardere aanpak tegen Roemeense roversbendes.

Zakkenroller

Tijdens de Gay Pride 2013 hebben zakkenrollers weer massaal toegeslagen in Amsterdam. Honderden mensen werden gerold. Veelal van hun portemonnee of smartphone. De daders zijn volgens de Amsterdamse politie vooral Roemenen, die georganiseerd en in groepsverband hun slag slaan. De cijfers bevestigen dit beeld; van de 47 aangehouden verdachten tijdens de Gay Pride hebben er maar liefst 42 de Roemeense nationaliteit. Voor VVD Amsterdam is de maat vol en de partij pleit daarom voor een hardere aanpak tegen Roemeense roversbendes.

Fractievoorzitter Robert Flos: “De VVD wil dat de burgemeester zakkenrollerij officieel een hogere prioriteit geeft, zodat de aanpak hiervan dezelfde wordt als die van High Impact Crimes zoals overvallen, straatroven en inbraken. Ook verzoeken wij de burgemeester het succesvolle doelgroepenteam weer op volle sterkte in te zetten in de strijd tegen Oost-Europese roversbendes en andere zakkenrollers.” 

Sinds 2011 is zakkenrollerij schrikbarend toegenomen in Amsterdam. In 2012 was er sprake van een stijging van maar liefst 36% ten opzichte van 2011 (8.681 mensen werden gerold tegenover 6.395 in 2011). Dat Roemenen oververtegenwoordigd zijn bij deze en andere delictsvormen is niet nieuw. Uit cijfers blijkt dat in 2011 40% van de unieke verdachten van zakkenrollerij in Amsterdam afkomstig was uit Roemenië. Daarnaast krijgt de VVD-fractie ook regelmatig signalen vanuit de politie dat Roemenen -vergeleken met andere buitenlanders- relatief erg vaak betrokken zijn bij meerdere vormen van criminaliteit of overlast zoals skimmen, bedelarij en het lastig vallen van mensen op straat. “Om de explosieve groei van zakkenrollerij in te dammen, willen wij dat notoire zakkenrollers uit de binnenstad worden verbannen door het opleggen van gebiedsverboden. Tevens willen wij dat standaard het (super)snelrecht wordt toegepast bij de op heterdaad betrapte criminelen”, aldus Flos.

Uit onderzoek blijkt dat zakkenrollers onderaan een keten van internationaal opererende misdaadbendes staan, VVD-fractie wil daarom niet alleen de loopjongens maar ook de top van de organisaties aanpakken. Robert Flos: “Er moet extra recherchecapaciteit ingezet worden om de internationaal opererende georganiseerde criminele netwerken aan te pakken. Ook moet de Burgemeester afspraken maken met andere Europese steden voor een internationaal stedenverbod voor recidiverende zakkenrollers.”

Naar aanleiding van deze verontrustende cijfers heeft Robert Flos namens VVD Amsterdam reeds op 4 april 2013 kritische vragen ingediend. Ruim 4 maanden later wacht de VVD-fractie nog steeds op antwoorden. Daarom heeft Robert Flos dit onderwerp geagendeerd voor de Commissievergadering van 29 augustus 2013.