Burgemeester en politie geven aanpak zakkenrollerij meer prioriteit

Burgemeester Van der Laan en de Amsterdamse politie gaan de aanpak van zakkenrollerij meer prioriteit geven. De burgemeester gaat zich op verzoek van de VVD inzetten van het opleggen van gebiedsverboden aan recidiverende zakkenrollers.

zakkenroller

 

 

Burgemeester Van der Laan en de Amsterdamse politie gaan de aanpak van zakkenrollerij meer prioriteit geven. De burgemeester gaat zich op verzoek van de VVD inzetten van het opleggen van gebiedsverboden aan recidiverende zakkenrollers. Daarnaast moet extra internationale samenwerking met onder andere de Roemeense politie ervoor zorgen dat zowel criminele netwerken in kaart worden gebracht als ook dat zakkenrollers die ook in buitenlandse steden actief zijn strenger kunnen worden gestraft omdat ze recidivist zijn. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de behandeling van de actualiteit over zakkenrollerij gisterenavond in de commissie Algemene Zaken van de Amsterdamse gemeenteraad.

Zakkenrollerij is al een groot probleem in de stad dat bovendien als maar groter wordt. In het jaar 2012 steeg het aantal zakkenrollerijen in de stad Amsterdam met maar liefst 36% naar 8.681 keer. Ongeveer de helft hiervan betreft mobiele telefoons. In de hele politieregio Amsterdam  zijn dit jaar (teldatum 23 augustus) maar liefst 4.093 mobiele telefoons gestolen tegenover 3991 in het het hele jaar 2012 zo bleek uit antwoorden op schriftelijke vragen van VVD-fractievoorzitter Flos.

Voor Flos is de maat vol: hij pleit al langer voor een hardere aanpak van in het bijzonder ook Roemeense zakkenrollers die verantwoordelijk  zijn voor ruim de helft (!) van het aantal zakkenrollerijen. Dit gebeurt of wel in georganiseerd verband in meerdere Europese steden (rondtrekkende Roemeense roversbendes) en daarnaast in Amsterdam zelf met linken naar andere vormen van criminaliteit als skimmen, bedelarij en zich voordoen als politie-agent om zo mensen geld afhandig te maken. Uit de beantwoording van vragen van de VVD blijkt dat politie en Gemeente Amsterdam op zich op meerdere fronten actief is om de problemen aan te pakken. Flos gaf gisterenavond aan dat dit nog niet genoeg. “De Roemeense stad Bacau wordt al SkimCity genoemd: we willen niet dat Amsterdam de PickpockCity wordt.”

De Burgemeester gaf aan dat de aanpak van zakkenrollerij nu prioriteit heeft van hem en de politie en wil dat de stijgende tendens wordt ingezet in een dalende. Flos is hier blij om: “Eerder kregen we te horen dat er geen prioriteit aan zakkenrollerij kon worden gegeven omdat het geen high impact delict is. Ondertussen is het wel een high volume delict geworden en ik ben blij dat burgemeester en politie met hogere prioriteit zakkenrollerij gaan aanpakken.”  De Burgemeester deed belangrijke toezeggingen ten aanzien van gebiedsverboden.  Flos: “Van der Laan gaat bekijken of een gebiedsverbod op basis van de APV opgelegd kan worden aan zakkenrollers. Daarnaast gaat hij op mijn verzoek er bij het Openbaar Ministerie op aandringen om een strafrechtelijk gebiedsverbod bij recidiverende zakkenrollers te eisen in de rechtszaak tegen opgepakte zakkenrollers.” Van der Laan gaf bovendien aan dat hij het eens is met Flos dat het delict zakkenrollerij zich bij een heterdaad betrappen goed leent voor (super)snelrecht en dat ook zeker ingezet zal blijven worden.

Het eerder ingeperkte doelgroepenteam, dat in burger zakkenrollers opspoort, moet wat Flos ook weer op volle sterkte gebracht worden. De capaciteit van dit flexibele team, dat vooral bestaat uit jonge rechercheurs, is vanwege de nadruk op andere prioriteiten in het verleden ingeperkt. De Burgemeester gaf aan dat dit team vooral tijdens drukke evenementen op volle sterkte zal functioneren. Hij kon niet helaas niet toezeggen dat het team structureel zou worden uitgebreid. Hoofdcommissaris Aalbersberg gaf het belang aan van het technisch kunnen blokkeren van mobiele telefoons. Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten (VVD) werkt op dit moment hieraan. Daarnaast gaat de Amsterdamse politie intensiever samenwerken met de Roemeense collega’s om criminele netwerken in kaart te brengen, maar ook om bij grote evenementen gemakkelijker gezichten van notoire Roemeense zakkenrollers te kunnen herkennen. Tot slot gaf de burgemeester aan dat recidiverende zakkenrollers uit het buitenland die structurele overlast veroorzaken door de IND als ongewenste vreemdeling ook kunnen worden uitgezet. Flos: “Al met al ben ik behoorlijk tevreden over de toezeggingen van Burgmeester Van der Laan en de politie en zal zakkenrollerij nu met grotere prioriteit, snelrecht, meer internationale politie-samenwerking, gerichte inzet van het zakkenrollersteam van de politie en hopelijk ook met bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke gebiedsverboden worden aangepakt.”