VVD wil preventieve wapencontroles in Nieuw-West na nieuwe liquidatie

De VVD wil dat Geuzenveld-Slotermeer (stadsdeel Nieuw-West) per direct en voor minimaal een half jaar als veiligheidsrisicogebied wordt aangewezen, waardoor het voor de politie mogelijk wordt om in dit gebied preventief te fouilleren op wapens. Nieuw-West -en in het bijzonder Geuzenveld-Slotermeer- wordt geteisterd door een reeks heftige vuurwapenincidenten.

De VVD wil dat Geuzenveld-Slotermeer (stadsdeel Nieuw-West) per direct en voor minimaal een half jaar als veiligheidsrisicogebied wordt aangewezen, waardoor het voor de politie mogelijk wordt om in dit gebied preventief te fouilleren op wapens. Nieuw-West -en in het bijzonder Geuzenveld-Slotermeer- wordt geteisterd door een reeks heftige vuurwapenincidenten. VVD-fractievoorzitter Robert Flos: “Dit soort vreselijke incidenten waarbij een vader met een kind op zijn arm en voor de ogen van zijn dochter wordt doodgeschoten heeft een enorme impact op de buurt. Met preventief fouilleren wordt duidelijk de norm gesteld dat wapens niet op straat horen in Amsterdam, wordt gezorgd dat mensen met wapens de buurt mijden en worden veiligheidsgevoelens verhoogd.”

Volgens Flos is het ‘point of no return’ inmiddels echt bereikt en moet er wat gebeuren. “Sinds begin 2013 zijn er acht moorden gepleegd in Nieuw-West en hebben er zich vele andere (vuur)wapenincidenten voorgedaan. De veiligheidsgevoelens zijn fors verslechterd, het meest extreem in Geuzenveld: tussen 2012 en 2013 zijn de onveiligheidsgevoelens daar gestegen van 39% naar 54% van de bevolking, een stijging van ruim 1/3 in één jaar tijd (bron: O+S) . We zijn het daarom aan de buurtbewoners verplicht om alles in het werk te stellen om die wapens van straat te halen”, aldus Flos. “Natuurlijk moeten primair politie en justitie via recherchewerk er met nog meer prioriteit voor zorgen dat de liquidaties stoppen en criminele netwerken opgerold worden, maar de gemeente moet ook een extra stap zetten.”

De aanpak van stadsdeelvoorzitter Ahmed Baadoud is volgens Flos te slap: “Hij maakt zich terecht druk om het imago van het stadsdeel, wil meer aan voorlichting op scholen doen en doet onrealistische voorstellen als het plaatsen van kazernes in Nieuw-West. Inwoners van Geuzenveld-Slotermeer hebben er recht op dat er op korte termijn wat gebeurt. Daarom willen wij dat de burgemeester een nieuw veiligheidsricogebied aanwijst in Nieuw-West waar wapencontroles gehouden mogen worden”. Morgen zal Flos de burgemeester hierom verzoeken in de commissie Algemene Zaken.

Preventieve wapencontroles hebben hun nut allang en breed bevestigd. Zo wees de burgemeester op verzoek van VVD-stadsdeelvoorzitter van Zuid  Paul Slettenhaar en Flos in 2012 na een reeks heftige (vuur)wapenincidenten De Pijp aan tot tijdelijk veiligheidsrisicogebied. De resultaten waren verbluffend. Het aantal wapenincidenten was sinds de inzet van het instrument preventief fouilleren met maar liefst 50% gedaald ten opzichte van dezelfde periode dat jaar ervoor. Ook heeft er sinds de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied geen enkele schietpartij meer plaatsgevonden. Flos kan daarom niet anders dan concluderen dat het instrument in staat is een heftige, negatieve geweldsspiraal te doorbreken.