Reageert de stad snel genoeg op WOZ-bezwaren van Amsterdammers?

Vandaag berichtte het Algemeen Dagblad dat veel gemeenten achterlopen met de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. De VVD wil weten wat de stand van zaken in Amsterdam is met betrekking tot de WOZ-bezwaren. Financieel woordvoerder Marianne Poot: “De VVD vindt dat gemeenten haar inwoners binnen de gestelde termijn zekerheid moet bieden. Voor de VVD is het van groot belang dat de overheid een betrouwbare partner is voor bewoners en bedrijven in Amsterdam.”

Vandaag berichtte het Algemeen Dagblad dat veel gemeenten achterlopen met de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. De VVD wil weten wat de stand van zaken in Amsterdam is met betrekking tot de WOZ-bezwaren. Financieel woordvoerder Marianne Poot: “De VVD vindt dat gemeenten haar inwoners binnen de gestelde termijn zekerheid moet bieden. In het geval van de WOZ-bezwaren hebben wij al aangegeven dat het aantal bezwaren beperkt zou kunnen worden door de Amsterdammers vroegtijdig en informeel bij het vaststellen van de WOZ-waarde te betrekken, zoals in andere steden al gebeurt. Voor de VVD is het van groot belang dat de overheid een betrouwbare partner is voor bewoners en bedrijven in Amsterdam.”

Op 26 november 2013 stelde de VVD al schriftelijke vragen over mogelijke verbetering van de uitvoering van de wet WOZ. Hierin werd het College, naar aanleiding van een kamerbrief van de Staatssecretaris van Financiën, gevraagd op welke wijze zij zich inzet om het niveau van de uitvoering van de wet WOZ te verhogen.

Een belangrijk onderdeel hiervan is de manier van bezwaarbehandeling door de gemeente en de mogelijkheden om het aantal bezwaren te beperken door middel van een betere service en initiatieven die erop gericht zijn de Amsterdammer vroegtijdig te betrekken bij het bepalen en controleren van de WOZ-waarde.

In het artikel in het AD getiteld: “Gemeenten traag met WOZ-bezwaren” wordt gesteld dat tientallen gemeenten achterlopen met de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. Formeel hadden de gemeenten voor 1 januari moeten reageren op de bezwaarschriften. Na het verstrijken van de termijn kan de bezwaarmaker via de rechter een vergoeding afdwingen die kan oplopen tot 1260 euro. De Waarderingskamer, de organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van de wet WOZ door gemeenten, denkt dat de gemeenten in 2013 bewust trager hebben gehandeld omdat ze hoopten te kunnen profiteren van de nieuwe regels inzake de wet WOZ die oprukkende WOZ-bureaus, die namens woningeigenaren bezwaren indienen, aan banden zouden leggen.

Raadslid Marianne Poot stelde naar aanleiding hiervan de volgende vragen aan het stadsbestuur: 

1. Heeft het College kennis genomen van het artikel in het Algemeen Dagblad?

2. Behoort Amsterdam tot één van de gemeenten die achterloopt met de afhandeling van   WOZ-bezwaarschriften? Zo ja, wat is hiervan de oorzaak, hoe worden de Amsterdammers hierover geïnformeerd, hoe wil het College dit oplossen en hoe wil zij dit in de toekomst voorkomen?

3. Is er binnen de Gemeente Amsterdam binnen de gestelde termijn op alle WOZ-bezwaarschriften over 2013 gereageerd? Zo nee, op hoeveel bezwaarschriften is niet binnen de gestelde termijn gereageerd en hoeveel zou dat de gemeente in het nadeligste geval aan compensatiegelden kunnen kosten?

4. Is de afhandeling van de WOZ-bezwaren in 2013 (in het algemeen en per bezwaarschrift) langzamer verlopen dan in voorgaande jaren? Zo ja, wat was daar de oorzaak van, is er bewust langzamer gehandeld in afwachting van nieuwe wetgeving en hoe wil het College dit in de toekomst verbeteren?