Zorgvuldig beleid ontheffing arbeidsplicht in WWB noodzakelijk

In het rapport ‘Ontheffing van de arbeidsverplichtingen in de WWB’ concludeert de Inspectie SZW dat een groot deel van de mensen met een bijstandsuitkering door gemeenten niet aan de arbeidsplicht wordt gehouden. Wat VVD Amsterdam betreft moeten mensen met een uitkering waar mogelijk naar een baan worden geleid en moet met ontheffingen van arbeidsplicht zo prudent mogelijk worden omgesprongen.

VVD Amsterdam is van mening dat mensen met een uitkering waar mogelijk naar een baan moeten worden geleid en dat met ontheffingen van arbeidsplicht zo prudent mogelijk moet worden omgesprongen. Daarom stelde Marianne Poot de volgende vragen:

  1. Welk percentage van de WWB’ers wordt in Amsterdam vrijgesteld van arbeidsplicht? Zit hier een stijgende of juist dalende lijn in ten opzichte van de afgelopen jaren?
  2. Kan het College door middel van een Top 5 aangeven welke groepen WWB’ers in Amsterdam recht hebben op en gebruik maken van ontheffing van de arbeidsplicht?
  3. Welke criteria worden gehanteerd om te bepalen wie in aanmerking komt voor ontheffing van arbeidsplicht? In welke en hoeveel gevallen wordt van deze criteria afgeweken? Wie bepaalt in deze gevallen dat er mag worden afgeweken van de criteria?
  4. Zijn er bij het College voorbeelden bekend van het ontheffen van WWB’ers van de arbeidsplicht die in strijd zijn met de wet? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het? Zijn onder deze gevallen ook ouderen die vanwege hun leeftijd worden ontheven van arbeidsplicht?  Kan het College aangeven welke maatregelen zij gaat nemen om dit in de toekomst te voorkomen?