VVD: Amsterdammer mag niet opdraaien voor financiële risico’s stad

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deed vorige week een oproep tot het verruimen van het lokale belastingbeleid om in de toekomst risico’s op de gemeentebegroting af te kunnen dekken door het verhogen van belastingen. VVD Amsterdam is van mening dat de Amsterdammers niet mogen opdraaien voor de financiële risico’s van de stad. Daarom heeft Marianne Poot naar aanleiding van deze oproep vragen gesteld aan het College.

Financieel woordvoerder Marianne Poot: “De Amsterdammers mogen niet opdraaien voor de financiële risico’s die de decentralisaties met zich meebrengen. In deze tijd van crisis is het juist belangrijk de lasten zo laag mogelijk te houden voor de Amsterdammer en financiële risico’s op andere manieren af te dekken. Bijvoorbeeld door het verkleinen van schulden of efficiëntere dienstverlening.”

Marianne Poot stelde namens VVD Amsterdam de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:

1. Heeft het College kennis genomen van het desbetreffende artikel op de website van Binnenlands Bestuur? Zo ja, wat vindt zij van het pleidooi van de VNG?

2. Welke financiële risico’s als gevolg van de ophanden zijnde decentralisaties verwacht het College? In hoeverre is Amsterdam in staat deze eventuele risico’s op te vangen?

3. Bekijkt het College de mogelijkheden om de inkomsten van de stad te verhogen door middel van het uitbreiden van het belastinggebied en/of het verhogen van belastingen? Zo ja, om welke belastingen zou het gaan? Zo nee, is het college voornemens om in het komende jaar deze mogelijkheid te bekijken?

4. Welke middelen, anders dan lastenverhoging, acht het College inzetbaar om eventuele risico’s als gevolg van decentralisaties af te dekken?

5. Is het College het met VVD Amsterdam eens dat belastingverhoging geen wenselijk middel is voor het afdekken van eventuele financiële risico’s? Zo nee, waarom niet?