VVD: Schouders moeten onder aanpak zwerfafval binnenstad

In de Telegraaf van donderdag 19 september verscheen een artikel getiteld: ‘Binnenstad blijft grote smeerboel’. Door gebrek aan ondergrondse vuilcontainers en de door bezuinigingen gewijzigde vuilophaaltijden dreigt Amsterdam volgens het artikel ‘het Napels van het noorden’ te worden. VVD raadslid Maurice Piek: “Tot onze grote verbazing lijkt stadsdeel Centrum zich bij het probleem neer te leggen in plaats van de schouders eronder te zetten. Dit vind VVD Amsterdam onacceptabel en is daarom van mening dat hier een taak voor het College ligt om tot een structurele oplossing te komen”.

Zwerfvuil in de stad is VVD Amsterdam een doorn in het oog en daarom hebben wij reeds meerdere malen aangedrongen op het vinden van een oplossing voor het zwerfafvalprobleem in stadsdeel Centrum, maar ook daarbuiten. Ook de VVD in stadsdeel Centrum pleitte onlangs voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers rond de Rode Loper ter bestrijding van zwerfvuil. Woordvoerder Openbare Ruimte Maurice Piek: “Ik constateer ook dat de tijden waarop afval aangeboden mag worden voor veel werkende Amsterdammers in avondinzamelingsgebieden onhaalbaar zijn. Zij komen vaak pas na de avondinzameling uit hun werk, waardoor zij hun vuilnis gedwongen ’s ochtends op verkeerde tijdstippen op straat moeten zetten, waar het dan de hele dag staat.”

Tot grote tevredenheid van VVD Amsterdam sprak de Burgemeester onlangs de ambitie uit om de stad standaard net zo schoon te houden als op de dag van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Wij onderschrijven deze ambitie met groot enthousiasme en wij willen graag dat het college er alles aan doet deze ambitie te bewerkstelligen en daarmee voorkomt dat één van de mooiste historische centra ter wereld ontsiert wordt door een stortvloed aan zwerfvuil. VVD Amsterdam is de mening toebedeeld dat een zwerfvuilprobleem in de binnenstad een probleem voor de gehele stad is. Daarom stelden wij al op 5 augustus de vraag hoe het college het kwaliteitsniveau van de inhuldiging continue wil bewerkstelligen. “Tot onze grote verbazing lijkt stadsdeel Centrum zich bij het probleem neer te leggen in plaats van de schouders eronder te zetten. Dit vind VVD Amsterdam onacceptabel en is daarom van mening dat hier een taak voor het College ligt om tot een structurele oplossing te komen”, Aldus Piek.

Maurice Piek stelde namens VVD Amsterdam de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:

1. Is het College op de hoogte van het artikel en de twee in het artikel genoemde rapporten en wat is haar mening hierover? Kan het College de locaties aangeven waar op structurele basis overlast door zwerfafval wordt ervaren?

2. Is het College het met VVD Amsterdam eens dat de zogenaamde Vliegende Brigade van groot belang is bij de bestrijding van zwerfafval? Kan intensivering van de inzet en/of uitbreiding van de Vliegende Brigade bijdragen aan de oplossing van het zwerfvuilprobleem?

3. In welke mate is avondinzameling van afval debet aan het probleem van zwerfafval op straat? Kan wijziging  van de tijden of uitbreiding van de inzameling een oplossing bieden? Graag met motivatie.

4. Zou het College kunnen aangeven of zwerfvuil ook een probleem in andere stadsdelen vormt? Zo ja, in welke stadsdelen en in welke mate?

5. Welke concrete maatregelen stelt het College, in samenspraak stadsdeel Centrum, voor om tot een definitieve oplossing van het afvalprobleem in de binnenstad te komen?