Begroting 2014: VVD blij met lastenverlichting voor alle Amsterdammers

De vandaag verschenen Begroting 2014 van Gemeente Amsterdam staat in het teken van investeren in de economie zonder extra bezuinigen of lastenverhogingen voor Amsterdammers of het bedrijfsleven. Op voorstel van VVD Amsterdam wordt de afvalstoffenheffing verlaagd, de reclamebelasting gehalveerd en het Amsterdamse bedrijfsleven gestimuleerd. Woordvoerder Financiën Marianne Poot: “Wij zijn bijzonder blij dat in tijden van crisis een sluitend meerjarenperspectief is gepresenteerd waarin Amsterdam niet extra hoeft te bezuinigen en de lasten niet worden verhoogd. Sterker nog de lasten gaan voor alle Amsterdammers omlaag.”

Fractievoorzitter Robert Flos: “Op initiatief van de VVD wordt in 2014 €3,5 miljoen uitgetrokken om de reclamebelasting voor ondernemers in Amsterdam te verlagen, tevens wordt een pakket aan maatregelen geïntroduceerd de tarieven voor de reclamebelasting in 2014 gehalveerd en komt er een pakket aan maatregelen om het Amsterdamse MKB te stimuleren. Niet alleen het bedrijfsleven maar heel Amsterdam heeft baat bij deze aanpak.”

In de gemeentelijke begroting staat dat de afvalstoffenheffing vanaf 2014 structureel met €750.000,- wordt verlaagd. Concreet betekent dit een jaarlijkse lastenverlichting van een paar euro voor ieder Amsterdams huishouden. Marianne Poot: ”Iedere verlaging van de afvalstoffenheffing is mooi meegenomen, dit is een stap in de goede richting. Wij denken dat de tarieven nog meer omlaag kunnen als de kwijtscheldingen van de afvalstoffenheffing anders worden gefinancierd.” Onderdeel van het afvalstoffenheffingstarief is de solidariteitsbijdrage die bedoeld is om de afvalstoffenheffing van ander Amsterdammers kwijt te schelden. Momenteel dragen Amsterdammers jaarlijks €60,- per huishouden bij aan deze kwijtschelding, in 2014 zal dit bedrag zelfs stijgen.

In het kader van economische structuurversterking reserveert het College €32 miljoen in de Begroting 2014. “Het is goed dat de koers die in 2012 is ingezet om te investeren in een Amsterdam dat sterker uit de crisis komt, wordt voortgezet. Investeringen in ‘Health Valley’ zorgen voor meer werkgelegenheid en versterken de positie van Amsterdam als vestigingsplaats voor bedrijven en instellingen op internationaal topniveau.”, aldus Marianne Poot.