De Nuonweg naar Maxis moet open blijven

VVD Amsterdam dient vandaag een initiatiefvoorstel in waarin zij het College van Burgemeester en Wethouders vraagt de Overdiemerweg, beter bekend als NUONweg, nabij IJburg open te houden. Woordvoerder Bouwen en Wonen Daniel van der Ree: ”Als de Overdiemerweg afgesloten wordt, zullen niet alleen de IJburgers 16 kilometer moeten omrijden om winkelcentrum Maxis te bereiken maar zullen ook kinderen uit Muiden, Weesp en Muiderberg die op de fiets naar het IJburg College gaan gedupeerd worden”.

Al in september 2012 diende VVD Amsterdam het veelomvattende initiatiefvoorstel ‘De Toekomst van IJburg’ in waar ook het openhouden van de Overdiemerweg onderdeel van uitmaakte. Vandaag dient raadslid Daniel van der Ree dit laatste als separaat initiatiefvoorstel in.

De Overdiemerweg, ook bekend als NUONweg of TOOIJ (Tijdelijke Oostelijke Ontsluiting IJburg), is tijdens de bouw van IJburg aangelegd over het terrein van NUON en de gemeente Diemen. Omdat IJburg niet uitgevoerd is zoals aanvankelijk gepland en het belangrijke Centrumeiland niet gebouwd is, zijn het inwoneraantal (18.000 i.p.v. 42.000) en het voorzieningenniveau ernstig achtergebleven bij wat de bewoners aanvankelijk was voorgehouden. Ook het geplande grote winkelcentrum is er nooit gekomen. Daarom zijn veel IJburgers voor hun boodschappen aangewezen op winkelcentrum Maxis in Muiden, dat via de weg goed bereikbaar is.

Vrees van het College voor sluipverkeer via de weg is, zeker sinds de verbreding van de A1, ongegrond gebleken. Daarnaast vormt de Maxis geen bedreiging voor de IJburgse middenstand. In de Maxis zitten alleen grootwinkelbedrijven en geen speciaalzaken als een slager, bakker of een bloemist. Hierdoor doen IJburgers juist deze inkopen op IJburg. Indien IJburgers door de afsluiting van de Maxis moeten uitwijken naar een ander winkelcentrum, dan zullen ze inkopen uit speciaalzaken niet meer op IJburg doen, omdat deze andere winkelcentra wél de beschikking hebben over speciaalzaken. Maxis vormt dan ook geen bedreiging voor de IJburgse middenstand.

Bovendien is NUON bereid me te denken en wil Maxis financieel bijdragen aan het onderhoud van de weg. “Door de gewijzigde plannen voldoet het aanbod op IJburg niet aan de eisen van haar bewoners en zijn de IJburgers aangewezen op voorzieningen buiten het eigen gebied. Afsluiting van de weg zou de bereikbaarheid van deze belangrijke voorziening ernstig belemmeren. Daarom wil VVD Amsterdam dat de Overdiemerweg open blijft”, aldus Van der Ree.

Lees hier het volledige voorstel.