Meer ruimte voor pleziervaart op Amsterdamse grachten

De Amsterdamse gemeenteraad heeft besloten het Amsterdamse binnenwater voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers toegankelijker te maken. Door deze hervormingen worden kansen gecreëerd voor nieuwe spelers in de Amsterdamse rondvaartbranche en botenverhuur, wordt duurzaamheid gestimuleerd en worden illegale praktijken tegengegaan.

Ook voor het lot van particuliere pleziervaartuigbezitters, de Amsterdammer met een bootje, wordt aandacht gevraagd. Woordvoerder Maurice Piek: “We zijn er nog niet maar de Amsterdamse grachten kleuren beetje bij beetje blauwer. Op voorstel van de VVD blijft de maximum lengte van bootjes waarvan de eigenaren reeds een vergunning hebben 12 meter. Tevens worden Amsterdammers pas verplicht uitstootvrij te varen wanneer dit ook daadwerkelijk mogelijk is.” 

Op de agenda stond ook het VVD-voorstel om Amsterdammers in het bezit van een bootje de mogelijkheid te geven maandelijks voor hun vignet te laten betalen. Het College gaf aan hierover eind 2014 een concreet voorstel over te doen.