Amsterdam moet Joodse gemeenschap niet laten opdraaien voor eigen beveiliging

Amsterdam moet gaan meebetalen aan de beveiliging van Joodse instellingen, zoals scholen en synagogen. Als het aan de VVD ligt gaat Amsterdam daarvoor jaarlijks €200.000,- uittrekken. VVD duogemeenteraadslid Stefan de Bruijn: “De dreiging waarmee Joodse instellingen te kampen hebben is geen incidenteel probleem. Wij vinden dat een structurele dreiging, structurele bescherming verdient. Niet op kosten van de Joodse gemeenschap, maar op kosten van de overheid, zoals bij elke andere groep Amsterdammers.”

In 2011 stelde het College van Burgemeester en Wethouders éénmalig eenzelfde bedrag beschikbaar voor de beveiliging van religieuze instellingen. Dat werd destijds aangewend om bij te dragen aan de beveiligingskosten van Joodse instellingen. Stadsdeel Zuid stelt al structureel €135.000,- ter beschikking als tegemoetkoming in de totale jaarlijkse beveiligingskosten van €800.000,- die voor rekening van de Joodse gemeenschap in Amsterdam komen. VVD Amsterdam vindt dat ook de stad hieraan bij moet dragen.

De Bruijn: “In Amsterdam moet iedereen, ongeacht zijn seksuele geaardheid of religie, vrij en veilig kunnen leven. Het is onaanvaardbaar dat op dit moment de Joodse gemeenschap wordt gedwongen om jaarlijks zo’n 800.000 euro zelf te betalen om de eigen veiligheid in en bij Joodse instellingen te waarborgen. Veiligheid is een kerntaak van de overheid en dit moet niet op de Joodse gemeenschap worden afgewenteld. Op dit moment moeten ouderbijdrages van zo’n 1000 euro per kind per jaar worden opgebracht om kinderen veilig naar in dit geval een Joodse school te laten gaan. Dat is niet uit te leggen en gelukkig is het ook bij geen enkele andere identiteit of religie ook nodig. Aan Amsterdam de taak om dit nu ook voor de Joodse gemeenschap goed te regelen.”

De VVD wil de beveiligingskosten betalen uit het budget voor integratiesubsidies: "Amsterdam verstrekt jaarlijks voor miljoenen euro’s aan subsidies voor allerlei integratie en participatie activiteiten. Het doel daarvan is om discriminatie, polarisatie en radicalisering tegen te gaan. Die doelen zijn nuttig, maar voor de gesubsidieerde activiteiten geldt dat dit maar zeer de vraag is. Bij het gros van de subsidies is op dit moment totaal niet duidelijk wat ze opleveren. Als dit budget wordt ingezet voor de beveiliging van Joodse instellingen slaan we twee vliegen in een klap: we pakken de gevolgen van discriminatie en polarisatie richting een groep Amsterdammers aan en besteden belastinggeld in elk geval wel nuttig”, aldus De Bruijn.