Extra geld voor aanpak zakkenrollers

VVD Amsterdam wil dat er een bedrag van 100.000 euro extra wordt vrijgemaakt voor de aanpak van zakkenrollerij. Amsterdam wordt nog steeds geteisterd door professionele roversbendes, die veelal in groepsverband hun slag slaan. Vorig jaar steeg het aantal aangiftes met maar liefst 36 procent. VVD-fractievoorzitter Robert Flos drong al meerdere malen aan om deze criminaliteitsvorm harder aan te pakken.

Momenteel worden er alleen in Amsterdam al gemiddeld per dag zeventien mobiele telefoons gestolen. Voor de VVD is de maat vol. Tijdens de begrotingscommissie Algemene Zaken voor 2014 heeft fractievoorzitter Flos daarom om extra geld gevraagd. “Het loopt werkelijk de spuigaten uit en er is geen enkel zicht op verbetering. Integendeel zelfs, het wordt alleen maar erger en erger. Wij willen dat die 100.000 euro wordt gebruikt voor een intensievere aanpak van zakkenrollerij,” aldus Flos. 

Zakkenroller

Wat de VVD betreft wordt het geld ingezet voor zowel preventieve- als repressieve maatregelen. Zo kan personeel in kwetsbare branches, zoals de horeca en het openbaar vervoer, getraind worden in het herkennen van zakkenrollers. Zij kunnen het publiek dan waarschuwen of de betrapte zakkenrollers bij de politie aangeven. Daarnaast wil Flos dat een deel van het geld gebruikt wordt om het ingeperkte undercover zakkenrollersteam te versterken, de internationale informatie uitwisseling met buitenlandse politiediensten te verbeteren en voor het opleggen van gebiedsverboden.

Zie hier het amendement dat Robert Flos vandaag namens VVD Amsterdam indiende.