Lijn 10 naar Westerpark in plaats van Van Hallstraat

Achter het glas van lijn 10 naar de Staatsliedenbuurt staat wat de VVD betreft voortaan ‘Westerpark’ en niet langer ‘Van Hallstraat’. Dat is handig voor Amsterdammers én voor toeristen en het speelt in op de rol die het Westerpark de afgelopen tien jaar in Amsterdam en daarbuiten heeft ingenomen. Het Westerpark is na het Vondelpark het populairste park van Amsterdam.

Gemeenteraadslid Werner Toonk: “Het Westerpark heeft ondertussen bekendheid tot ver in het buitenland. Dat is iets waar we als stad trots op mogen zijn. Het park is echter matig bereikbaar met het OV. De trein rijdt er langs, de metro rijdt er nog niet en de bus rijdt er met een grote omweg naartoe. Door lijn 10 formeel als eindpunt ‘Westerpark’ te geven wordt het ieder geval duidelijker.”

De liberalen willen verder bezien welke mogelijkheden er zijn om op korte termijn de reistijd naar het Westerpark vanaf de stations Sloterdijk én Centraal aanzienlijk te versnellen en roept het GVB op daar een concreet voorstel voor uit te werken. Toonk: “Dit zijn van die concrete ontwikkelingen waar het GVB actief op in moet spelen. Het gaat bij openbaar vervoer om de ideale match tussen vraag en aanbod en die kan rondom het Westerpark echt beter.” 

Lijn 10 is overigens de oudste elektrische tramlijn van Amsterdam en begon met rijden in 1904. De lijn verbindt tegenwoordig de Staatsliedenbuurt met het Azartplein op het Java Eiland.