Nils loopt mee op het fractiebureau

Afgelopen week liep Nils, derde klas atheneum, stage op fractiebureau van VVD Amsterdam. Lees hier hoe hij zijn stage heeft ervaren.

Stage bij de VVD

Ik ben Nils en ik zit in de 3e klas op het Amsterdams Lyceum. Van maandag t/m woensdag heb ik stage gelopen bij de VVD gemeenteraadsfractie. Ik begon maandag om 12 uur, op de fractie heb ik Daniël Meis ontmoet, hoofd van het fractiebureau en een echte koffiegek. Bij de lunch hebben Daniël en zijn collega’s uitgelegd wat zij doen en wat hun takenpakket inhoudt.

Werkbezoek en begroting

Na de lunch kreeg ik een opdracht. Ik moest wat informatie opzoeken over de gemeenteraad en de VVD zoals: waar staat VVD voor en uit hoeveel zetels bestaat de fractie? Rond 6 uur ging ik naar een werkbezoek en vergadering in de Westergasfabriek daar zag ik hoe een fractievergadering eraan toe gaat. Je hebt een voorzitter die leidt het gesprek. De vergadering ging over de begroting waarbij de gemeenteraadsleden hun mening en argumenten geven over hoeveel geld zij willen uitgeven aan iets. Zo hoor je allemaal verschillende argumenten daardoor denk je bij jezelf: “Hé, zo kan je het ook bekijken.”

Andere partijen

De volgende dag moest ik me om 10 uur melden en werd ik aan de slag gezet. Ook ben ik langs diverse partijen gegaan en heb hen gevraagd op welke vlakken zij verschillen van de VVD. Zo kreeg ik een goed beeld van waar de partijen voor staan. Voor de rest heb ik die dag niet zoveel gedaan wel heel veel koffie gezet voor de hardwerkende VVD’ers. Woensdag ging ik meelopen met wethouder Eric van der Burg. Hij kwam heel sympathiek over maar ik heb niet echt de kans gekregen om met hem te spreken omdat de vergadering direct begon. Bij de start van de vergadering pakte iedereen zijn of haar Ipad en bekeek het eerste punt dat moest worden besproken. Omdat ik niet zo bekend was met de onderwerpen die ter sprake kwamen, vond ik die vergadering om eerlijk te zijn een beetje saai. Maar ja, dat heb je natuurlijk ook.

Commissievergadering

Als afsluiting van mijn stage heb ik nog een half uur bij de vergadering van de commissie Bouwen, Wonen en Klimaat gezeten. Ik heb een leuke stage gehad en zou het aanbevelen aan iedereen die iets nieuws wil ervaren. Ik heb een hoop opgestoken tijdens mijn stage, ik weet nu ietsje meer over politiek.

Nils