Amsterdam moet meertaligheid in basisonderwijs promoten

VVD, D66 en Groenlinks in Amsterdam komen vandaag met een voorstel om meer kansen te bieden voor internationaal basisonderwijs in de stad. De hoofdstad moet wat de partijen betreft voorloper worden op het gebied van vreemdetalenonderwijs (voornamelijk Engels maar ook Spaans, Frans of Duits) op de basisschool. In Nederland wordt er in 2013 op zo’n 1000 basisscholen Engels in de onderbouw gegeven, waarvan slechts twaalf in Amsterdam.

VVD-raadslid Werner Toonk: "De scholen in Amsterdam lopen flink achter op andere steden qua aanbod van tweetalig onderwijs. Dit komt voor een deel omdat de gemeente hier vrijwel geen aandacht aan besteedt. Door middel van dit voorstel willen wij hier verandering in brengen. Als Amsterdam zijn internationale positie wil versterken is het belangrijk dat onze kinderen de wereldtalen speken."

D66 fractievoorzitter Jan Paternotte: “In een internationale stad als Amsterdam is het beheersen van Engels een pré. En het blijkt dat vroeg beginnen loont. Het stadsbestuur moet zich er wat ons betreft dan ook voor gaan inzetten om het aanbod in de stad te vergroten, en zo Amsterdamse kinderen meer kansen te bieden."

GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki: “We willen investeren in én taalachterstanden en ook in kansen pakken. Het een sluit het ander niet uit, het kan elkaar juist versterken. Daarom willen we dit voor kinderen in alle stadsdelen, dus ook voor kinderen die normaal gesproken deze kansen niet makkelijk krijgen.”

Lees hier het voorstel.