Wegslepen foutgeparkeerde auto’s kan volgens VVD veel goedkoper

Onlangs heeft Amsterdam de tarieven voor het wegslepen van foutgeparkeerde auto’s verhoogd naar 419,-. In het kader van ‘de vervuiler betaalt’ verhaalt de gemeente alle kosten, die wettelijk gezien in rekening gebracht mogen worden, op de autobezitters. De VVD vindt dit bedrag veel te hoog. Volgens fractievoorzitter Robert Flos kan er veel geld bespaard worden als de wegsleepwerkzaamheden geheel of gedeeltelijk uitbesteed worden aan particuliere bergingsbedrijven.

Wegslepen

De uitvoerende gemeentelijke partij is de Dienst Stadstoezicht. Deze dienst heeft zelf zes sleepwagens in beheer, die jaarlijks 1,8 miljoen kosten. Veel van de tijd staan deze wagens echter stil en dat kost geld. “Doordat Amsterdam het wegslepen volledig in eigen beheer heeft, heeft zij ook te maken met overcapaciteit. Er zijn nou eenmaal drukke en minder drukke momenten. Als je dus alles zelf wilt doen en ook de drukke momenten aan wilt kunnen, betekent dat automatisch dat je op de rustigere momenten te veel auto’s hebt,” aldus Flos. Gemiddeld sleept één sleepwagen van Stadstoezicht -die door twee man bemand wordt- slechts 4,1 auto’s per dag (= 16 uur) weg. Flos pleit er daarom voor om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de besparingen die gerealiseerd kunnen worden door het wegslepen deels of volledig uit te besteden aan particuliere bergingsbedrijven.

Amsterdam is met een tarief van 419,- de absolute koploper in Nederland. Rotterdam rekent 255,- voor het wegslepen van een foutgeparkeerde auto, Den Haag 306,- en Utrecht 251,-. De VVD heeft inmiddels contact gehad met verschillende bergingsbedrijven die allen aangeven precies dezelfde service te kunnen verlenen voor zo’n 250,-. Fractievoorzitter Flos is er daarom van overtuigd dat het huidige tarief met zo’n 100,- tot 150,- verlaagd kan worden.

Het voorstel van de VVD om onafhankelijk te laten onderzoeken hoeveel er bespaard kan worden kon op veel steun rekenen van zowel de andere partijen als de burgemeester. Naar verwachting zullen begin 2014 de uitkomsten van deze inventarisatie beschikbaar zijn, waarnaar opnieuw gekeken zal worden of de kosten voor het wegslepen van foutgeparkeerde voertuigen in Amsterdam niet goedkoper kan. Daarnaast heeft de VVD nadrukkelijk gepleit voor meer ‘klantvriendelijkheid’ voor zover dit mogelijk is. “Hierbij kun je denken aan het mogelijk maken dat je je weggesleepte auto gewoon 24 uur per dag op kan komen halen en dat je eerst een telefonische waarschuwing krijgt als je auto weggesleept dreigt te worden. Veel auto’s worden bijvoorbeeld vroeg in de ochtend weggesleept als er markt is. Als dat voorkomen kan worden door iemand te waarschuwen, is dat absolute winst,” aldus Flos. De VVD-fractievoorzitter is erg tevreden met de toezegging van de burgemeester om te onderzoeken of de klantvirendelijkheid omhoog en de kosten omlaag kunnen.Artikel Telegraaf wegslepen