Onderzoek bevestigt: afvalstoffenheffing kan veel lager

Het College van Burgemeester en Wethouders stuurde de gemeenteraad onlangs de resultaten van maar liefst drie onderzoeken naar de Amsterdamse afvalketen. De uitkomsten bevestigen de VVD in haar standpunt dat het tarief voor afvalstoffenheffing in Amsterdam omlaag kan en moet.

Deze onderzoeken waren ingesteld naar aanleiding van de motie over verlaging van de afvalstoffenheffing die VVD-woordvoerder financiën Marianne Poot eind vorig jaar samen met CDA-raadslid Lex van Drooge indiende. In deze motie werd het college onder andere verzocht de tarieven voor afvalstoffenheffing in samenwerking met de stadsdelen structureel te verlagen.

Tot verbazing van de VVD heeft het College aan deze structurele verlaging nauwelijks invulling gegeven. “Door de afvalinzameling te centraliseren, door meer afval te scheiden en door anders om te gaan met kwijtscheldingen kan zomaar €50,- tot €60,- van het tarief af”, aldus Marianne Poot.

Het tarief voor afvalstoffenheffing is op dit moment onder andere zo hoog omdat betalende Amsterdammers de kwijtschelding  van andere Amsterdammers via de afvalstoffenheffing moeten ophoesten. VVD Amsterdam wil dat deze kwijtschelding op transparante wijze en uit de daarvoor bedoelde post bekostigt wordt. De huurtoeslag wordt immers ook niet bovenop de huur van alle andere huurders in rekening gebracht.

In de motie werd het college ook opgeroepen tot het voeren van een discussie over de wijze van financiering van de kwijtschelding en in welke mate deze gefinancierd zou moeten worden uit de solidariteitsbijdrage in de afvalstoffenheffing. Daarnaast zou het college ook kritisch kijken naar de criteria waarop kwijtschelding wordt verleend. Marianne Poot: “Wij constateren dat deze motie niet is uitgevoerd: Er zijn geen afspraken met de stadsdelen over structurele verlaging terwijl deze rapporten daar voldoende aanleiding voor geven, we hebben in de commissie geen discussie gevoerd over hoe de kwijtscheldingen te financieren, terwijl er in deze rapporten voldoende mogelijkheden worden benoemd die ook zeer reëel zijn en we hebben niet gezamenlijk naar de criteria gekeken.”

In de vergadering van de raadscommissie Jeugd, ICT en Financiën van 30 oktober heeft VVD Amsterdam het College dan ook dringend verzocht om de motie uit te voeren zoals afgesproken. Ook tijdens de begrotingsbehandeling zal de VVD terugkomen op de wens om het tarief van de afvalstoffenheffing structureel en fors te verlagen.