Amsterdam: structurele oplossing beveiliging Joodse instellingen

125.000 euro van gemeente in 2014 voor religieuze en maatschappelijke instellingen. Duo-gemeenteraadslid Stefan de Bruijn: "Veiligheid is een kerntaak van de overheid en dit moet niet op de Joodse gemeenschap worden afgewenteld."

De objectieve en subjectieve veiligheid bij en rondom Joodse instellingen moet worden verbeterd. Dat heeft de voltallige Amsterdamse Gemeenteraad vandaag op initiatief van de VVD besloten. Het College zal daarover in overleg treden met het Rijk, Stadsdeel Zuid en de Joodse gemeenschap met als doel om gezamenlijke voorstellen te doen.

Ook worden nieuwe afspraken gemaakt over de beveiligingskosten, die nu nog grotendeels op de schouders van de Joodse gemeenschap rusten. Vooruitlopend daarop heeft de Gemeenteraad, met uitzondering van de SP, voor komend jaar 125.000 euro gereserveerd ter compensatie van beveiligingskosten van maatschappelijke en religieuze instellingen. Aangezien de Joodse gemeenschap de enige is die daarmee lijkt te kampen, zal dit bedrag naar verwachting geheel of grotendeels bij hen terechtkomen.

Duo-gemeenteraadslid Stefan de Bruijn: "In Amsterdam moet iedereen, ongeacht zijn seksuele geaardheid of religie, vrij en veilig kunnen leven. Het is onaanvaardbaar dat op dit moment de Joodse gemeenschap wordt gedwongen om jaarlijks zo’n 800.000 euro zelf te betalen om de eigen veiligheid in en bij Joodse instellingen te waarborgen. Veiligheid is een kerntaak van de overheid en dit moet niet op de Joodse gemeenschap worden afgewenteld. Hiervoor moet een structurele oplossing komen, waardoor de veiligheid verbetert en de lasten omlaag kunnen. Ik ben zeer verheugd dat de Gemeenteraad zich vandaag unaniem achter dit VVD standpunt heeft geschaard."