VVD zet druk op de ketel: Amsterdam gaat eindelijk vastgoed afstoten

Gemeente Amsterdam bezit circa 2.300 verhuurbare vastgoedeenheden met een totale WOZ-waarde van ruim 2 miljard euro. Sinds 2011 roept de VVD het College van B&W op om het vastgoedbezit in kaart te brengen en een vastgoedstrategie op te stellen. Vandaag heeft de gemeenteraad op voorstel van de VVD besloten dat Amsterdam in 2014 zal starten met de verkoop van gemeentelijk vastgoed.

De gemeente Amsterdam bezit circa 2.300 verhuurbare vastgoedeenheden met een totale WOZ-waarde van ruim 2 miljard euro. Sinds 2011 roept de VVD het College van B&W op om het vastgoedbezit in kaart te brengen en een vastgoedstrategie op te stellen.

Een blog van woordvoerder Daniel van der Ree daarover – inclusief een overzicht van het gemeentelijke vastgoedbezit – is hier te lezen.

‘Overig’ vastgoed

De VVD wil dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen vastgoed in eigen gebruik, maatschappelijk vastgoed en strategisch vastgoed, waarvan wij ons kunnen voorstellen dat het in bezit is en blijft van de overheid, en overig vastgoed. Wat VVD Amsterdam betreft moet het vastgoed in de categorie ‘overig’ worden afgestoten.

Dit jaar heeft VVD raadslid Daniel van der Ree met een cameraploeg van Nieuwsuur een rondgang gemaakt langs gemeentelijk vastgoed waarvan de VVD zich afvraagt waarom het in bezit is van de gemeente: woningen, winkels, een jeugdherberg, een coffeeshop, een restaurant, etc.

Druk op de ketel

De verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest heeft toegezegd in het vierde kwartaal van 2013 met een concept- vastgoedstrategie naar de raad te komen. Wij willen echter druk op de ketel houden.

Daarom is op voorstel van de VVD de begroting voor 2014 gewijzigd. Op bladzijde 36 hebben wij aan de tekst bij maatregel 18 (vastgoedstrategie) toegevoegd:

“In 2014 wordt gestart met de verkoop van gemeentelijk vastgoed dat de gemeente op de markt wil brengen.”

Toekomstperspectief

Daarnaast zal op initiatief van de VVD het Amsterdamse stadsbestuur in de Kadernota 2015 – het document waarin de belangrijkste financiële keuzes voor 2015 gemaakt worden – op nemen dat uiterlijk in 2015 de eerste baten uit de verkoop van gemeentelijk vastgoed worden ingeboekt.

Beide voorstellen werden medeondertekend door Michiel Mulder van de PvdA en zijn aangenomen door de gemeenteraad.