VVD tevreden met voortgang verbetering erfpachtstelsel

Vier van de ijzeren voorwaarden van de VVD gerealiseerd in verbeterd erfpachtstelsel. VVD Amsterdam blijft tegen verplichte erfpacht, maar strijdt voor verbeteringen zo lang het systeem nog bestaat.

Het college heeft de gemeenteraad vandaag een brief gestuurd over de voortgang van het verbeteren van het erfpachtstelsel. De VVD is tevreden met de voortgang en ziet dat vier van de vijf ijzeren voorwaarden in ieder geval verwerkt worden in het nieuwe erfpachtstelsel. “We zijn er nog niet, maar dit is een grote stap in de goede richting.”, aldus raadslid Daniel van der Ree.

De VVD is en blijft tegen verplichte erfpacht en wil huiseigenaren de keuze geven de grond onder hun woning te kopen dan wel in eeuwigdurende erfpacht te nemen. Zolang in de Amsterdamse gemeenteraad sprake is van een meerderheid die wél voorstander van verplichte erfpacht is, zet de VVD zich in voor verbeteringen in het huidige complexe en oneerlijke stelsel. Dit slechte systeem moet minder slecht gemaakt worden. De strijd tegen erfpacht gaat door, maar zoals het er nu uitziet kan het nieuwe stelsel een verbetering betekenen voor de Amsterdamse huiseigenaar.

IJzeren voorwaarden VVD

In juni 2013 zijn in de gemeenteraad van Amsterdam de hoofdlijnen van het nieuwe erfpachtstelsel besproken. De VVD heeft toen vijf ijzeren voorwaarden gesteld waaraan de uitwerking moet voldoen. Uit de brief van het college blijkt dat vier van de vijf voorwaarden in ieder geval verwerkt worden in het nieuwe stelsel: het nieuwe stelsel is gebaseerd op een eerlijker canonpercentage,  de inkomsten van de gemeente stijgen niet sneller ten opzichte van het oude systeem, de badkamerboete is van tafel en afkoop blijft mogelijk. De VVD blijft aandringen op het vastleggen van de cruciale voorwaarden in het erfpachtcontract.

Verbeteringen voor de Amsterdamse huiseigenaar

De VVD ziet in de brief al veel verbeteringen voor de Amsterdamse huiseigenaar. Een belangrijk punt voor de VVD is een eerlijker canonpercentage. In het nieuwe stelsel maakt de inflatie geen deel meer uit van het canonpercentage. Bovendien is een bandbreedte afgesproken, zodat het renterisico van de huiseigenaar sterk beperkt wordt. Het gevolg is dat canonpercentage ten opzichte van het oude systeem omlaag gaat. Ook de VVD voorwaarde dat de inkomsten van de gemeente uit erfpacht niet hoger mogen zijn in het nieuwe systeem ten opzichte van het oude systeem is ingewilligd.

Badkamerboete van tafel

De badkamerboete is ook van tafel. Huiseigenaren die fors investeren in hun woning, bovenop het regulier onderhoud, mogen die investeringen van de verkoopprijs aftrekken zodat dit geen hoger erfpachtcanon oplevert. Verder blijft in het nieuwe stelsel afkoop van de canon (vooruitbetaling) mogelijk. De afkoop van de canon is financieel neutraal ten opzichte van canonbetaling en fiscaal aftrekbaar.

Dit zijn voor de VVD belangrijke stappen in de goede richting. Uiteindelijke instemming hangt echter af van de verdere uitwerking. De VVD wacht de collegevoorstellen af. Los van deze verbetering in het stelsel, blijft de VVD strijden voor het recht van huiseigenaren om de grond onder hun woning te kopen.

Klik hier voor de voortgangsbrief van het college, hier voor de vergelijking tussen het huidige canonpercentage en het percentage in het voorstel en hier voor de bepaling van het canonpercentage.