Groot hostel welkom, maar niet in woonbuurt Weesperzijde

VVD roept wethouder Van Poelgeest op om samen met de burgemeester en portefeuillehouder Van Spijk van stadsdeel Oost op te trekken en te komen tot een goede oplossing voor zowel bewoners van de Weesperzijdebuurt als de ondernemer die in die buurt een groot jeugdhostel wil openen.

Een volle zaal tijdens de commissievergadering bouwen, wonen en klimaat (BWK) in het stadhuis op woensdagavond 13 november. Verontruste bewoners van de Weesperzijdebuurt in Amsterdam Oost waren en masse aanwezig om hun zorgen te uiten over de voorgenomen komst van een hostel in het oude brandweerkantoor aan de Weesperzijde. Maandag 11 november hadden veel bewoners al van zich laten horen tijdens een commissievergadering van stadsdeel Oost.

Het gaat om een Clink hostel waarvan er in Londen al twee bestaan. De ondernemer die het brandweerkantoor gekocht heeft, is voornemens een hostel met in ieder geval 1.000 bedden te realiseren. Dat is vier keer zo groot als het Lloyd Hotel.

De VVD gemeenteraadsfractie en deelraadsfractie in stadsdeel Oost trekken in deze zaak gezamenlijk op. Deelraadslid Marcel Mokveld sprak maandag tijdens de commissievergadering wonen van het stadsdeel, gemeenteraadslid Daniel van der Ree deed dat gisteren in de raadscommissie BWK van de gemeenteraad.

De lijn van de VVD is als volgt:

  • Goed dat er op deze plek iets gebeurt; een hotel zou er op zich goed passen. Ook de werkgelegenheid in de stad is gebaat bij dergelijke ontwikkelingen.
  • Maar, een hostel met 1.000 bedden past niet in een woonwijk. Naast de overlast die de bezoekers van een hostel kunnen veroorzaken, is ook de verkeersveiligheid in het geding.

Vooralsnog hebben we te maken met een burgemeester die als baas van de brandweer het kantoor heeft laten verkopen, wethouder Van Poelgeest die de verkoop via zijn dienst heeft georganiseerd en stadsdeel Oost dat in een eerder stadium een bestemmingsplan heeft vastgesteld waarbinnen ook horeca mogelijk is. In het horecabeleid van het stadsdeel wordt dit gespecificeerd als ‘hoogwaardige horeca’.

Waar zowel bewoners van de Weesperzijdebuurt als de ondernemer in kwestie geen behoefte aan hebben zijn politici die naar elkaar wijzen. Gisteravond heb ik wethouder Van Poelgeest daarom gevraagd niet alleen samen op te trekken met de burgemeester maar ook met portefeuillehouder Van Spijk van stadsdeel Oost. Alle betrokkenen hebben dan te maken met één overheid die op zoek gaat naar de beste oplossing.

De VVD denkt dat het daarbij zinvoller is om samen met de ondernemer te zoeken naar een alternatieve locatie voor het hostel dan om te komen tot een verlaging van het aantal bedden.

Zie hier de website van Clink.

Informatie over het pand en de verkoopprocedure van de gemeente is hier te raadplegen.