Controles Amsterdamse taxibranche nog steeds broodnodig

Vanaf 1 juni 2013 gelden er in Amsterdam nieuwe, strengere regels voor taxichauffeurs, die destijds in samenspraak met branche zijn vastgesteld. Het doel hiervan is het normaliseren van taximarkt na jarenlange ellende en misstanden. VVD-wethouder Eric Wiebes heeft een belangrijke rol gespeeld in het opstellen van deze nieuwe regels en staat -net als de VVD- nog pal achter dit beleid.

Volgens de nieuwe regels mogen alleen chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's) passagiers op standplaatsen en van straat meenemen. TTO’s zijn door de gemeente erkende taxibedrijven, die er zelf voor moeten zorgen dat hun chauffeurs een goede staat van dienst hebben. Zij houden dus zelf toezicht op de naleving van de regels. Daarnaast voert de gemeente regelmatig controles uit. Het controleren van de regels dient ter bescherming van de klanten én de goede chauffeurs. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente slechte chauffeurs aanpakt. Daarnaast hebben de chauffeurs die zijn aangesloten bij een TTO het recht op controle of elke chauffeur is aangesloten bij een TTO en moeten goede chauffeurs ervan uit kunnen gaan dat slechte chauffeurs aangepakt worden.

Taxi Amsterdam

Afgelopen zaterdagnacht voerde de gemeente een controle uit in de Amsterdamse taxibranche. Er werden 245 TTO-chauffeurs gecontroleerd, waarvan er 9 op verschillende soorten overtredingen werden betrapt, variërend van de staat voertuig tot het veroorzaken van overlast. Daarnaast werden er 21 ‘mystery guest’-controles uitgevoerd. Maar liefst 16 van de 21 gecontroleerde taxichauffeurs overtraden de regels. Het ging dan bijvoorbeeld om het weigeren van de rit of rijdend bellen. Cijfers die in de ogen van de VVD voor zich spreken en de controles geen overbodige luxe maken. Volgens VVD-verkeerswoordvoerder Stefan de Bruijn is Amsterdam op de goede weg, maar zijn we er nog lang niet. “Amsterdam wil een normaal functionerende taxibranche. Amsterdammer, bezoeker en toerist hebben recht op een normale rit en een goede behandeling. Er is al een heleboel verbeterd, maar deze laatste cijfers laten toch weer zien dat we de teugels nog niet kunnen laten vieren”, aldus De Bruijn.

Naar aanleiding van de controle van afgelopen zaterdag demonstreerden enkele tientallen woedende chauffeurs bij de ambtswoning van de burgemeester. Ook vandaag (maandag 18 november 2013) protesteerden enkele chauffeurs, ditmaal bij het stadhuis, tegen de ‘veel te strenge controles’. Gemeente Amsterdam heeft echter aangegeven dat gecontroleerd zal blijven worden of de gemaakte afspraken nageleefd worden. De Bruijn is hier erg tevreden over. “Het is ontzettend goed dat Amsterdam, na jarenlange wantoestanden in de taxibranche, een strenger beleid heeft. Het succes hiervan staat of valt echter met goede handhaving. De eerste positieve resultaten zijn, na slechts enkele maanden, al zichtbaar. Het is nu dus vooral zaak om deze lijn vast te houden en het kaf van het koren te scheren. We hebben een behoorlijk imagoprobleem weg te poetsen,” aldus De Bruijn.

VVD-verkeerswoordvoerder Werner Toonk werd door Vandaag de Dag geinterviewd over het -in de ogen van de taxichauffeurs- te strenge taxibeleid in Amsterdam. Bekijk het interview hier: http://www.omroepwnl.nl/video/fragment/vandaag-de-dag-woedend__POMS_WNL_437201