Afkoop schulden van particulieren geen taak Gemeente Amsterdam

Diverse media berichtten dat de gemeente Rotterdam in 2011 voor bijna € 1 miljoen de schuld van 2500 uitkeringsgerechtigden bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft afgekocht. Dit om te voorkomen dat deze groep zouden worden geregistreerd als wanbetaler bij het College van Zorgverzekering. Raadslid Marianne Poot: "Wat ons betreft is afkoop van particuliere schulden geen gemeentelijke taak en volgt Amsterdam het Rotterdamse voorbeeld niet."

In 2011 bedroeg de totale schuld bij Zilveren Kruis van de 2500 uitkeringsgerechtigden in kwestie € 7 miljoen. Inmiddels zijn er volgens Zilveren Kruis weer 7000 Rotterdamse uitkeringsgerechtigden met een betalingsachterstand geregistreerd.

Marianne Poot stelde de volgende vragen aan het Amsterdamse stadsbestuur:

  1. Was het College op de hoogte van de schuldafkoop door de gemeente Rotterdam in 2011? Zo ja, op welk moment werd het College op de hoogte gesteld door de gemeente Rotterdam?
  2. Zijn bij het College vormen van schuldafkoop van Amsterdammers betaald door Gemeente Amsterdam bekend? Zo ja, welke bedragen waren hiermee gemoeid en waarom en op welke wijze vond deze afkoop plaats?
  3. Deelt het College de mening van VVD Amsterdam dat de afkoop van schulden gemaakt door particulieren niet een overheidstaak is? Graag met motivatie.