Uitvoering Wet WOZ Amsterdam moet beter

Vorige week stuurde de Staatssecretaris van Financiën een brief aan de Tweede Kamer over de uitvoering van de wet WOZ (Wet waardering onroerende zaken) door gemeenten. Hieruit bleek dat de uitvoering van de wet in Amsterdam op bepaalde punten beter kan en moet. Raadslid Marianne Poot: “Verschillende gemeenten hebben de afgelopen jaren initiatieven genomen om huiseigenaren vroegtijdig te betrekken bij het controleren van de WOZ-waarde. De VVD zou graag zien dat ook Amsterdam een dergelijk initiatief start.”

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ door gemeenten, kent vier oordeelscategorieën (goed, naar behoren, kan verbeterd worden en moet dringend verbeterd worden) waarmee zij de uitvoering kwalificeert. Op peildatum 1 november 2013 kreeg Gemeente Amsterdam voor de uitvoering van de WOZ het oordeel ‘naar behoren’. Hoewel het kabinet dit als een voldoende beschouwt, krijgt het overgrote deel (61%) van de Nederlandse gemeenten het oordeel ‘goed’. “Wat de VVD Amsterdam betreft moet Amsterdam er naar streven tot de hoogste categorie te behoren”, aldus Marianne Poot.

Uit de brief blijkt daarnaast dat het kabinet zich zorgen maakt over de hoge uitvoeringskosten van de WOZ. Waar de totale kosten voor beroep en bezwaar in 2007 nog ongeveer 22% van de totale uitvoeringskosten uitmaakten was dit percentage in 2012 al gestegen tot 29%. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de toenemende kosten voor bezwaar en beroep.

In de brief wordt ook vermeld dat verschillende gemeenten de afgelopen jaren initiatieven hebben genomen om belanghebbenden vroeg te betrekken bij het controleren van de gegevens die worden gebruikt bij de bepaling van de WOZ-waarde en het controleren van de WOZ-waarde zelf. Een zogenaamde informele bezwaarbehandeling die plaatsvindt vóór de officiële bezwaarfase. Voorbeelden van gemeenten die hiertoe initiatieven hebben ontplooid zijn Tilburg, Twente, Drechtsteden, Amersfoort en Rotterdam. Deze initiatieven hebben positieve ervaringen opgeleverd.

Klik hier voor de schriftelijke vragen die Marianne Poot stelde aan het College van Burgemeester en Wethouders.