Gemeenteraad stemt in met VVD-voorstel Nuonweg open te houden

De Amsterdamse gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 19 december ingestemd met het voorstel van VVD Amsterdam om alles in het werk te stellen om de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg, open te houden. De weg vormt de belangrijke verbinding tussen IJburg en winkelcentrum Maxis in Muiden waar veel Amsterdammers hun dagelijkse boodschappen doen. Het Amsterdamse college was voornemens de weg in 2014 te sluiten als de Oostelijke Ontsluiting IJburg gereed is, maar de Amsterdamse raad heeft wethouder Van Poelgeest nu de opdracht gegeven een oplossing te vinden voor het openhouden van de weg. VVD-raadslid Daniel van der Ree: “Wij zijn zeer verheugd dat ons voorstel is aangenomen. IJburgers mogen niet afgesneden worden van belangrijke voorzieningen en kinderen moeten de weg kunnen blijven gebruiken om naar school te fietsen”.

Al in september 2012 diende VVD Amsterdam het veelomvattende voorstel ‘De Toekomst van IJburg’ in waar ook het openhouden van de Nuonweg deel van uitmaakte. In september 2013 diende Daniel van der Ree het nogmaals als separaat voorstel in. Afsluiting van de Nuonweg zou betekenen dat IJburgers 16 kilometer moeten omrijden om winkelcentrum Maxis te bereiken en ook kinderen uit Muiden, Weesp en Diemen die op IJburg naar school gaan zouden gedupeerd worden.

De Overdiemerweg, ook bekend als Nuonweg of TOOIJ (Tijdelijke Oostelijke Ontsluiting IJburg), is tijdens de bouw van IJburg aangelegd over het terrein van Nuon en de gemeente Diemen. Omdat IJburg niet uitgevoerd is zoals aanvankelijk gepland en het belangrijke Centrumeiland niet gebouwd is, zijn het inwoneraantal (18.000 i.p.v. 42.000) en het voorzieningenniveau ernstig achtergebleven bij wat de bewoners aanvankelijk was voorgehouden. Ook het geplande grote winkelcentrum is er nooit gekomen. Daarom zijn veel IJburgers voor hun boodschappen aangewezen op winkelcentrum Maxis in Muiden, dat via de weg goed bereikbaar is.

“De afgelopen maanden hebben we veel bijval gekregen voor ons voorstel. Van IJburgers, winkeliers, de gemeente Muiden en de Regio Gooi en Vechtstreek.”, aldus Van der Ree. Maxis verzamelde maar liefst 5000 steunbetuigingen tot openhouden van de weg en Uitgeverij IJburg verspreidde vorige week het Nuonweg Magazine op IJburg waarin de problematiek nog eens onder de aandacht werd gebracht. Ook de raadsfracties van D66, SP, Red Amsterdam en Trots zetten hun handtekening onder het VVD-voorstel.

Met het aannemen van het voorstel roept de Amsterdamse gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders op in samenspraak met Nuon, Maxis, de gemeente Diemen en de gemeente Muiden tot een oplossing te komen om de weg open te houden voor auto- en fietsverkeer.

Lees hier het voorstel.