Amsterdam heeft al betaalbare woningen

"Regelmatig komen er plannen op Amsterdamse burelen waarin gepleit wordt voor de bouw van goedkope koopwoningen. Ik heb nieuws voor hen en de lezers van het Parool. Die betaalbare woningen zijn er al in Amsterdam. Honderden appartementen onder de 2000 euro per vierkante meter staan op dit moment te wachten op een 'hergebruiker'. Je moet alleen wat verder kijken buiten de Ring of het IJ." Op 18 december werd dit ingezonden stuk van Emile Jaensch, Dagelijks Bestuurder in Amsterdam Zuidoost, gepubliceerd in Het Parool. Lees hier het hele artikel.

Amsterdam heeft al betaalbare woningen

Regelmatig komen er plannen op Amsterdamse burelen waarin gepleit wordt voor de bouw van goedkope koopwoningen. Daarbij is de insteek dat door een ander bouwproces de prijs omlaag kan. Deze maand haalde zo'n 'revolutionair' idee ook weer eens de pagina's van Het Parool. Het idee van 'Samen, Sneller, Slimmer' van sociologe Blauwhof en econoom Verbaan wordt door de krant binnengehaald als betaalbaar alternatief in de stad. Kern van het SSS-concept is dat door effectief (her)gebruik van materialen, woningen ook voor mensen met een wat lager inkomen beschikbaar worden gesteld. Daarbij wordt ingeschat door de 'groene economen' dat appartementen in Amsterdam gebouwd kunnen worden van 130.000 euro met een oppervlakte van 70m2. Een stuk lager dan de gemiddelde prijs, aldus de initiatiefnemers.

Ik heb nieuws voor hen en de lezers van het Parool. Die betaalbare woningen zijn er al in Amsterdam. Honderden appartementen onder de 2000 euro per vierkante meter staan op dit moment te wachten op een 'hergebruiker'. Aan Het Breed, de Burgemeester Cramergracht of in Gouden Leeuw krijgen kopers veel woning voor hun geld. En voor wie de handen uit de mouwen wil steken is een kluswoning in de flat Kleiburg een interessant alternatief. Je moet alleen wat verder kijken buiten de Ring of het IJ. 

Met de kwaliteit van die jonge betaalbare appartementen zit het wel goed. De reden dat de prijs lager ligt dan het stedelijke gemiddelde, is voor een belangrijk deel het gevolg van de werking van de markt. Makelaars verklaren dat verschil kortweg in ''locatie, locatie, locatie'. Dat wordt opgebouwd uit omgevingskenmerken zoals parken, theaters en onderwijs in een buurt, die de verkoopprijs beïnvloeden.

Inmiddels zijn die voorzieningen op locaties rondom de goedkopere appartementen de afgelopen jaren in Amsterdam op een hoger peil gebracht. Als ik voor eigen parochie preek, dan zijn de cijfers over leefbaarheid en veiligheid in Zuidoost sterk verbeterd. Het Bijlmer Parktheater dat in 2009 haar deuren opende, verrijkt het culturele leven van veel Amsterdammers met een verrassend programma. Het Gaasperpark en Bijlmerpark kunnen de laatste jaren op steeds meer belangstelling rekenen van de stedelingen. En ook de recente cijfers over het onderwijs laten zien dat veel scholen in Zuidoost boven verwachting presteren. Ok, het stadsdeel zou wellicht nog een Thais of Italiaans restaurant kunnen gebruiken. Maar het geheel overziend is met de kwaliteit van het leven in Zuidoost weinig (meer) mis in vergelijking met de rest van onze stad. Maar in de beeldvorming van veel kopers zijn er nog grote verschillen tussen buurten in Amsterdam.

Kortom het zijn niet de bouwkosten die de verkoopprijs in belangrijke mate beïnvloeden, maar de kosten die gekoppeld zijn aan de perceptie van de locatie. In plaats van het vizier eenzijdig te richten op vernieuwende en goedkopere bouwplannen is voor economen op korte termijn de meeste winst te halen als ze de aandacht richten op een consistenter beeld over de kwaliteit van wonen in Amsterdam. Zo kunnen we samen, sneller en slimmer bestaande gebouwen hergebruiken in onze stad.

 

Emile Jaensch

Dagelijks Bestuurder Amsterdam Zuidoost

Dit artikel verscheen op 18 december in Het Parool