Geen verplicht halalvlees op kerstdiners openbare basisscholen

Traditiegetrouw wordt er ook dit jaar in december weer op veel Amsterdamse basisscholen een kerstdiner georganiseerd. Voor veel ouders, kinderen en leerkrachten één van de leukste momenten van het jaar. De VVD-fractie is echter door bezorgde ouders benaderd over het feit dat kinderen op meerdere openbare basisscholen in Amsterdam worden gevraagd om halalvlees mee te nemen. De VVD heeft er alle begrip voor dat lang niet alle Amsterdammers ervan gediend zijn dat hun kinderen op een openbare school gevraagd worden om halalvlees mee te nemen.

De discussie rondom halalvlees bij kerstdiners is niet nieuw. Al in 2009 speelde dit op een school in Weert, waarbij het kerstdiner op de betreffende school uiteindelijk zelfs is geschrapt. Het onderwerp is eerder ook al in de Tweede Kamer aan de orde geweest. De VVD is daarom erg verbaasd dat deze discussie zich nu weer voordoet op enkele openbare basisscholen in Amsterdam.

Namens de gemeenteraadsfractie van de VVD in Amsterdam diende onderwijswoordvoerder Werner Toonk schriftelijke vragen in. Toonk wil onder andere van het college weten of zij van de oproepen van zowel leerkrachten als directeuren op de hoogte was en of zij zich kan voorstellen dat het voor veel Amsterdamse ouders ongewenst is dat dergelijke oproepen juist op een openbare basisschool gedaan worden? Ook wil de VVD dat het college aangeeft welke maatregelen zij bereid is te nemen om te voorkomen dat dergelijke oproepen in de toekomst herhaald zullen worden.