‘Stop met dure, niet-commerciële stedenbanden’

Fractievoorzitter Robert Flos heeft naar aanleiding van de berichtgeving in Het Parool over de geflopte stedenband tussen Amsterdam en de Ghanese hoofdstad Accra, schriftelijke vragen ingediend. De VVD is altijd al kritisch geweest over dergelijke, kostbare, niet-economische stedenbanden, die in feite niet veel meer zijn dan een verkapte vorm van ontwikkelingssamenwerking. Volgens de VVD is ontwikkelingssamenwerking geen taak van de gemeente en blijkt hier nogmaals uit dat gemeenten niet de expertise in huis hebben om toe te zien op een effectieve besteding van dit geld.

Flos wil onder andere van het College weten sinds wanneer en waarom de stedenband met Accra is gestart en of het klopt dat het enige resultaat van de stedenband in de afgelopen vier jaar ‘het verlenen van advies over de straatnaamgeving en de registratie van gebouwen’ is geweest. Volgens het Bureau Internationale Betrekkingen van Gemeente Amsterdam zijn de andere doelen namelijk een stille dood gestorven. De VVD wil daarom precies weten welke doelstellingen er destijds zijn opgesteld, wat de resultaten hiervan zijn en wat dit allemaal gekost heeft. Ook moet het College aangeven of en zo ja, per wanneer zij bereid is om de stekker eruit te trekken.

Eerder dit jaar onderzocht KRO Brandpunt (uitzending van 10 februari 2013) de stedenbanden van de 30 grootste Nederlandse gemeenten. Hieruit bleek dat Amsterdam over de periode 2008-2012, met €3.586.000,- verreweg de duurste stedenbanden heeft. Uit het Paroolartikel van 28 december jl. blijkt dat zelfs Amsterdamse stadsdelen stedenbanden hebben. Zo heeft Zuidoost bijvoorbeeld een stedenband met de Ghanese stad Kumasi. Waar de VVD vindt dat het onderhouden van dergelijke, niet-commerciële stedenbanden geen taak van de gemeente is, geldt dat des te meer voor de stadsdelen. De VVD zou daarom graag van het College willen weten welke Amsterdamse stadsdelen stedenbanden onderhouden en wat het nut en de noodzaak hiervan zijn.