VVD schrikt van conclusies rapport over woonkostenbijdrage-blunder

Vlak voor de kerst keerde de Gemeente Amsterdam ten onrechte €188 miljoen aan Woonkostenbijdrage (WKB) uit. Maar liefst honderd keer zo veel als de bedoeling was. “Een kapitale fout” zoals wethouder van financiën Hilhorst vandaag (13 januari 2014) terecht in een brief aan de raad schreef. Zeker voor de Amsterdammers die door de fout in de problemen zijn geraakt is dit ontzettend pijnlijk en vervelend en daarnaast natuurlijk voor alle Amsterdammers om te zien dat er door een fout 100 keer meer wordt uitgegeven van hun belastinggeld. Vandaag verscheen ook het KPMG-rapport over deze kwestie en de conclusies liegen er niet om. Financieel woordvoerder Marianne Poot: ”Wij zijn erg geschrokken van dit onderzoek. Niet één verklaarbare fout, maar een opeenstapeling van fouten die niet gemaakt hadden mogen worden resulteerden in deze blunder.”

De conclusies van het rapport laten zich als volgt samenvatten:

1. Een opeenstapeling van tekortkomingen in het computersysteem (SEPA-project,  dat voorbereidt op deze nieuwe Europese betalingsstandaard).

2. De interne controle op de betalingen heeft gefaald door zowel fouten in het betaalsysteem als menselijke fouten.

Zo werden door een programmeerfout eurocenten in euro’s omgezet, controlemechanismen bleken niet te werken, systemen bleken niet goed afgestemd op nieuwe wetgeving en bestedingslimieten bleken ondanks eerdere afspraken toch niet geïmplementeerd. Met name dat laatste is erg wrang aangezien tot drie keer toe opdracht is gegeven aan de dienst belastingen om deze in te voeren en dit blijkbaar tot drie keer toe niet gebeurd is. Hiermee had de fout voorkomen kunnen worden.

Wethouder Hilhorst liet weten dat de fout Amsterdam naar verwachting €1,5 miljoen zal gaan kosten, hierbij zijn echter de meer dan 4000 arbeidsuren van ambtenaren op het stadhuis en de toekomstige kosten voor het herstellen van de fout niet meegerekend. Dit lijkt dus een wat optimistische schatting. De uitkomsten van het onderzoek baren de VVD veel zorgen en roepen ontzettend veel vragen op die de VVD in de commissievergadering van woensdag 15 januari aan de orde zal stellen, zoals:

- Waarom zijn een maand na dato nog 120 Amsterdammers die teveel geld hebben ontvangen nog niet bereikt?

- Hoe kan het dat meerdere medewerkers de fout niet opgemerkt hebben?

- Hoe kan het dat er zoveel geld op de rekening stond?

- Bij hoeveel andere diensten speelt dit probleem?

- Waarom zijn tot drie keer toe aanbevelingen van ACAM over het instellen van betalingslimieten niet opgevolgd?

Marianne Poot: “Wij  vinden dat er een aantal maatregelen direct doorgevoerd moeten worden om dit nooit meer te kunnen laten gebeuren. Wij willen dat vóór het einde van de maand betalingslimieten bij alle Gemeentelijke Diensten zijn ingesteld, dat er een controle op de implementatie van SEPA komt en dat er een plan komt dat voorkomt dat er ooit nog €220 miljoen op een lopende rekening van de gemeente kan staan.”